• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STIŽE JOŠ JEDNO POSKUPLJENJE: Nakon skoka cene osnovnih namirnica, uskoro NOVI UDAR na džep građana! 

Autor Tamara Jovanović

Poslednjih meseci cene u Srbiji vrtoglavo rastu, a čini se da poskupljenjima nema kraja.

 Poskupljenje uređaja i bele tehnike u Srbiji Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Nedostatak sirovina i njihovo poskupljenje doveli su do krize na svetskom nivou. Zbog poskupljenja nafte porasli su troškovi transporta, što usporava isporuke, pa se trgovci suočavaju sa praznim lagerima.

Prodavci u Srbiji ističu da su zalihe tehničke robe na minimumu i da će verovatno biti sve rasprodato do Nove godine. Nakon toga, zbog skupljih isporuka u radnje i onlajn prodavnice, verovatno će i cene da budu više.

Možda će vas zanimati

"Doći će do povećanja cena. Generalno na tržištu očekivanja su od 30 odsto, to je okvirni procenat poskupljenja", kaže menadžer jedne prodavnice tehničke robe.

Kako navode upućeni, pomeranje cene proizvoda uslovilo i to što je jedan kontejner u nabavci koštao dve do tri hiljade dolara, a u ovom trenutku čak 18-20 hiljada. Nestašice svi najavljuju, a prodavci se ipak trude da dođu do zaliha najtraženijih proizvoda.

U Kini je proizvodnja usporena od početka pandemije, a to se nastavilo i ove godine, a na udaru su proizvodnja poluprovidnika za automobile, tehničke uređaje i mobilne telefone za čime je potražnja, a zalihe smanjene i nedovoljne.

GUBICI I U INDUSTRIJI AUTOMOBILA

Ista sudbina u narednom periodu čeka i automobilsku industriju, gde je došlo do smanjenja zaliha, zastoja u proizvodnji i skupljeg transporta, a potražnja je sve veća.

"U nekom prethodnom periodu osećamo povećanu potražnju. Primećujemo dosta problema i izazova u snabdevanju, ali za sada se dobro nosimo sa tim", navodi direktor marketinga jedne automobilske kuće.

Kako navode stručnjaci, stabilizacija na tržištu se ne očekuje pre 2023. godine.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Komentari 57

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sas

A sta ocekujete obzuron na situaciju u svetu,,korona, energenti...mi smo vrh..

Milos

Sve poskupljuje, a plate stoje.....pa ko je ovde lud...sa obicnom platom ne mogu samo racuni da se plate!

sasa

tehnicka roba ne poskupljuje zbog cene transporta nego zbog nedostatka silicijumskih vafla na trzistu, pa samim tim i nedostatka cipovao kao direktna posledica nedostatka sirovine za proizvodnju - uzrok su lose planiranje proizvodnje u toku pandemije, velike kompanije poput Huawei su nakupili zalihe i opustosili trziste, i sankcije SAD koje trenutno onemogucavaju brzu normalizaciju blokiranjem nabavke visoke tehnologije kineskim firmama.

special image