Ugostitelji su među najpogođenijima tokom pandemije korone, a početkom nove zimske sezone, našli su način da nadoknade gubitke. Ili barem oni koji posluju u turističkim centrima.

Tako, ako planirate doručak u restoranu na Kopaoniku, bez oko 1000 dinara teško da ćete uspeti, jer su topli sedvič, zeljanica i omlet sa povrćem oko 500 dinara, uz to dodajte espreso, koji ćete teško nači isod 250 dinara. Isto toliko košta i čaj, dok se sokovi kreću do 350 dinara, do čak 600 dinara, koliko koštaju ceđeni.

Kada je u pitanju ručak, tu ćete morati dodatno da platite, jer su pocije poskupele, a uz sve to ide i nekoliko stotina dinara za piće.

Svinjski file ili punjeni ražnjić nećete naći ispod 1600 dinara. Kada je u pitanju pileće meso, ono je nešto jeftinije, te ćete za porciju morati da izdvojite oko 900 do 1200 dinara. Kopaonički pečeni krompir košta 1000 dinara, a ako uz neko jelo želite i salatu, treba da dodate još 400 - 500 dinara, koliko koštaju i knedle sa šljivama, palainke ili pite.

Alkoholna pića su takođe mnogo skuplja nego u Beogradu, te se pivo može naći za od 350 dinara, pa čak do 650. Voda u flašici je 250 dinara, dok ćete za čašicu rakije u nekim lokalima morati da izdvojite i 550 dinara.

Međutim, i pored paprenih cena primetan ogroman broj turista i skijaša, a predviđa se da će ih tek biti tokom školskog raspusta i za vreme novogodišnjih praznika.

Mišljenja su, kao i prošle godine, podeljena, pa pored onih koji osuđuju ovakvo ponašanje ugostitelja, ima i onih koji taj potez opravdavaju upirući prstom u turiste koji su se odlučili da putuju tokom pandemije.

(MONDO)