• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO STVARNO KOŠTA RENOVIRANJE STANA? Proverili smo cene od krečenja do kupatila, nema ŠANSE da prođete ispod ove sume

Autor Aleksandra Vasić

Koliko je novca potrebno da se renovira kupatilo, zameni parket, okreče zidovi i stavi nova stolarija? Istraživali smo cene materijala i usluga.

 Cena renoviranje stana  Izvor: YouTube/Camilleiam

Renoviranje stana je posao koji zahteva detaljno planiranje troškova. Budući da su cene materijala "paprene", da su usluge poskupele i da većina majstora ima popunjene termine mesecima unapred, čini se da je "kalkulisanje" krajnje cene teže nego ikada ranije. 

Koliko trenutno košta renoviranje prosečnog stana, zavisi od lokacije, kvadrature i želje stanara kako stan treba da izgleda, kažu majstori. 

Ekipa MONDA prikupila je informacije o cenama usluga renoviranja za stan od oko 50 kvadrata, od najjeftinije do najskuplje varijante. 

KREČENJE, GLETOVAJE I GULJENJE STARE BOJE

Cene krečenja kreću se od 1 do 6 evra po kvadratu. Cena krečenja stana zavisi pre svega od stanja zidova, ali i zahteva stanara.

"Najjeftinije krečenje zidova i plafona košta oko 1 evro po kvadratnom metru, dok je prosečna cena oko 3 evra. Dodatne usluge kao što su gletovanje, guljenje stare boje, španskog zida ili tapeta, naplaćuju se posebno. Cena tih usluga je od 3,5 do 5 evra po kvadratu. Pregradni zidovi koštaju od 15 do 55 evra po kvadratu”, kaže za MONDO moler Dragan Milovanović iz Beograda. 

Možda će vas zanimati

CENA KUPATILA ZAVISI OD PLOČICA I SANITARIJA

Renoviranje kupatila može da uključuje rušenje pločica sa odnošenjem materijala, koje košta od 80 do 150 evra. Nove instalacije, gipsani radovi i hidroizolacija koštaju od 300 do 1.000 evra. Postavljanje pločica i sanitarija košta ukupno od 200 do 600 evra, kažu majstori.  

"Najveću razliku u ceni renoviranja kupatila prave pločice i sanitarije. Jeftinije pločice za kupatilo od 20 kvadrata koštaju 15 evra po komadu. Računajte da ste jeftino prošli ako za sanitarije date oko 300 evra i za građevinske radove 1.500 evra. Za luksuznije varijante materijala i usluga, cena renoviranja kupatila je sigurno više od 4.000 evra", kaže kermamičar Ljubomir Stanković za naš portal.  

DVA PROZORA 320 EVRA

Prema rečima majstora za alu i PVC stolariju, povoljni PVC prozori prosečno koštaju oko 120 evra, dok kvalitetnije vrste PVC uz kombinacije sa drvenim okvirima koštaju od 200 evra po komadu. 

“Dva komada prozora od PVC koji su standardnih dimenzija 140 x 140 koštaju oko 320 evra. Bolji kvalitet PVC košta 600 evra, dok luksuznije varijante koštaju od 800 do 1.00 evra. Ako osim prozora ugrađujete i balkonska vrata, to može da košta dodatnih 120 do 500 evra. Takođe, računajte da se montaža naplaćuje 10 evra po kvadratu", kaže Milan Ružić, majstor za stolariju. 

HOBLOVANJE, LAKIRANJE, NABAVKA MATERIJALA

Najveći broj stanara najpre pokuša da uštedi na tome što ne menja postojeći parket, već ga sređuje hoblovanjem ili lakiranjem. Cena ove majstorske usluge košta oko 10 evra po kvadratu u najjeftinijoj varijanti.

“Prosečna cena za skidanje podova i odnošenje materijala je oko 250 evra. Nabavka novog materijala košta od 20 do 40 evra, lepljenje parketa košta 10 evra po kvadrata, ravnanje nivelinom takođe košta 10 evra. To znači cena podova za stan od 50 kvadrata najjeftije može da izađe oko 700 evra, dok u skupljim varijantama parket može da košta i oko 5.000 evra", kaže parketar iz beogradske firme za naš portal. 

Kada se sve uzme u obzir, prema rečima majstora, prosečna cena renoviranja celokupnog stana iznosi od 6.000 do 10.000 evra, dodaje on.

"Svi uvek računaju najpovoljniju varijantu, ali zaborave na skivene troškove, nepredviđene okolnosti i poskupljenja materiajla. Zato je najbolje sve dobro izračunati, izmeriti i dogovoriti cenu sa majstorima, pa tek onda krenuti u radove", kaže parketar. 

Pročitajte još

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Majstor Kvariša

Sa 10.000 bolje ne ulaziti u renoviranje. Pre bi to nazvao šminkanjem-za pravo renoviranje bar duplo više novca.

trgovac

To da nema majstora i zanatlija je priča za malog Djokicu. Kod nas je puno penzionera koji znaju svašta da rade, popravke oko struje, vodovoda, neke aparate i sl.Ima tu ljudi koji su školovani za te zanate a ima dosta koji su se naučili ili im neko pokazao.Okrenite se oko sebe, u svakoj zgradi ima komšija koji znaju nešto da poprave,da urade. Evo moj komšija radi kod vojske i nije po struci zanatlija ali sve zna, ima tonu alata.Sve mi opravlja u stanu,oko struje,pa prikljucenja nekih aparata itd. Molera ima koliko hoćeš, kreče sa svojim materijalom za 1 evro po kvadratu, eno po banderama stavljaju oglase sa svojim brojem telefona. Ima bezobraznih majstora, ali takve pitaš za cenu i kad vidiš da je vacaroš odmah ga otkačiš.Ima poštenih i ozbiljnih majstora, često inženjera koji rade fer, uvek imaju posla i ne deru. A oni što kukaju kako nema posla, to su prevaranti. I uglavnom tražite majstore po preporuci rodbine,kolega, komšija. Takvi su cesce ok sa cenama. Nepoznati iz iz oglasa, tu su šanse da vas prevari i sa cenom i sa fušerajom. Evo ja kupovao neki čaj,na meru,u zdravoj hrani 130 din 100 gr.Vidim ja da je to peskupo,pa ne kupim.Malo se raspitam i nadjem takav isti čaj za 58 din. Dakle jeftinije duplo, više nego duplo. E kod onih više nikad necu ici. Uz taj čaj sam kupio još hrane i kupovacu i u buduce. Za poštene radnike i trgovce uvek ima posla. I ja se bavim trgovinom i imam posla, lepo zaradjujem ali ne derem kupce sa cenama. U mnogim firmama postoje majstori koji odrzavaju aparate i ostalo,pa ako radite u toj firmi, pozovete ga kuci i naravno da vas on nece odrati. Čak mu ne morate ni platiti nego i vi za njega učinite neku uslugu.

Majstor Zidarovic

Cene ce tek otici. Imate manjak gradjevinskih radnika(svi hoce da cukaju u kompjuter), da bi radnik ostao kod vas morate ga placati vise (iako ne zasluzije dnevnice 50,60,70e) automacki povlaci visu cenu rada kod klijenta. To ne neminovno.

special image