• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gubitak NIS-a u 2009. tri milijarde (VIDEO)

Direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko izjavio je i da je cilj da NIS u 2010. godini posluje sa dobitkom.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je da će prema preliminarnim rezultatima gubitak te kompanije u 2009. godini iznositi tri milijarde dinara.

"To je suštinsko smanjenje u odnosu na 11 milijardi dinara gubitka koliko je iznosio u prva dva meseca ove godine", izjavio je Kravčenko na konferenciji za novinare.

On je naveo da je od marta do decembra čista dobit iznosi oko šest milijardi dinara, ali da bez obzira na to što je prema rezultatima drugog, trećeg i četvrtog kvartala kompanija ostvarila dobit, to nije dovoljno da se pokriju gubici.

On je rekao da je cilj da NIS u 2010. godini posluje sa dobitkom.



Prema njegovim rečima, NIS se priprema za otvaranje tržišta 2011. godine. Kravčenko je negirao da od Vlade Srbije traže produženje tog roka.

On je najavio da će investicije u narednoj godini u preradu biti 215 miliona dolara, a u eksploataciju i razvoj maloprodaje će biti uloženo 118 miliona dolara.

U 2009. godini obim proizvodnje domaće nafte iznosiće 990.500 tona što je 6.000 tona više od 2008. godine.

Kako je rekao, prema biznis planu za 2010. u planu je povećanje eksploatacije nafte za osam do devet odsto.

Kravčenko je rekao u planu je povećanje investicija u maloprodaju, rekonstrukcija 20 do 25 benzinskih pumpi, a oko 40 pumpi biće uređeno za točenje tečnog naftnog gasa.

On je rekao da će proizvodnja svetlih naftnih derivata ostati na nivou 2009. godine, jer se pretpostavlja da neće doći do povećanja tažnje, ali da je NIS speman da poveća ako je to potrebno.

Proizvodnja evro dizela u 2010. trebalo bi da bude povećanja za 32 odsto, naveo je on i da se na taj način podmire 50 odsto potreba za evro dizelom u Srbiji.

Prema njegovim rečima, u planu je da se poveća udeo na maloprodajnom tržistu, koji sada iznosi 25 odsto i to rekonstrukcijom i izgradnjom novih benzinskih stanica i nove marketiške politike.



Direktor NIS-a izjavio je da očekuje da će do kraja januara 2010. biti uknjižena imovina NIS-a i najavio da se to preduzeće priprema za izlazak na Beogradsku berzu.

Kako je rekao, registrovano je manje od jedan odsto imovine.

Kravčenko je ponovio da Gaspromnjeft nema nameru da menja uslove i iznos transakcije za prodaju 51 odsto NIS-a i neće traziti od Vlade Srbije novčanu naknadu zbog gubitka u 2008.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image