• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE PRIJAVITI ZA 100 EVRA OD DRŽAVE: Ova 4 podatka morate da dostavite, a jedna grupa dobija i BONUS                

Autor Ivana Lazić

Prijava mladih za 100 evra pomoći od države počinje 15. januara.

 Prijava za 100 evra od države Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Pravo na 100 evra državne pomoći imaju svi mladi od navršenih 16 do 29 godina, prijava za pomoć počinje sledeće nedelje 15. januara i trajaće do 30. januara. 

Mogućnost za novu državnu pomoć ima više od milion mladih, a da bi im novac bio uplaćen, potrebno je da dostave četiri ključna podatka: 

"Prijava je ista kao što je bila i za 100 evra, potom za 30+30, a onda i za 20 evra koji su isplaćeni u decembru. Na portalu Uprave za trezor je potrebno uneti ime i prezime, jedinstveni matični broj, broj lične karte i da se izabere banka gde je otvoren račun, a ako ga nema, bira se ime banke gde ćemo mi otvoriti namenski račun", saopštilo je Ministarstvo finansija.

Primaoci socijalne pomoći i lica na izdržavanju kaznenih sankcija ovu pomoć će dobiti automatski.

Osim mladima, pomoć će na početku godine dobiti i najstariji sugrađani, pa će tako penzionerima u februaru biti uplaćeno 20.000 dinara (oko 170 evra), bez obzira na to kolika im je penzija.

To nije sve! Svih 1,7 miliona penzionera od januara čeka i linearno povećanje penzija od 5, 9 odsto. Ovaj procenat se obračunava po "švajcarskom modelu" koji je na snazi u Srbiji od januara prošle godine. 

Povećanje plata u javnom sektoru

Država je pored jednokratne pomoći određenim grupama građana, najavila i povećanje plata u javnom sektoru. Čak 500.000 radnika može da očekuje veće prihode, a visina povišice, neće biti ista za sve. 

Više povišice dobiće zaposleni u socijalnim službama, zdravstvu i vojsci. Njima sleduju plate veće za oko 8 odsto, dok će ostali moći da očekuju platu veću za procentni bod manje tj. 7 odsto.

Oni koji su zaposleni u zdravstvu i imaju platu od 60.000 dinara naredne godine će imati platu veću za 4.800 dinara. Zaposleni u socijalnim službama koji imaju mesečna primanja 50.000 dinara, od nove godine će imati platu veću za 4.000 dinara. Zaposlenima, na primer u prosveti, koji imaju primanja oko 60.000 dinara, uvećanje plate za 7 odsto znači platu veću za 4.200 dinara.

BONUS UPLATA: Država je za kraj januara najavila i jednokratnu uplatu zdravstvenim radnicima u iznosu od 10.000 dinara.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

A privatnici - oni koji pune budžet - njih će i dalje da muzu i izmuzavaju. Samim tim, ista sudbina zadesiće i sve zaposlene kod privatnika.

Milos

@Marko privatnici pune budzet, ali pune i svoje dzepove. A radnici kod njih pune budzet, rade kao robovi a u dzepovima jedva toliko da se ne umre od gladi kada se plati sve sto mora...

Saska

A sta ce da rade oni koji su bez posla, na birou,žrtve DOS,zaboravljeni,bez ikakve socijalne pomoći,jedino zdravstvena?Generacija koja je uništena,bez finansija,a treba im još 3 godine do staranje penzije?Pitajte se zašto sve više ljudi skače sa mostova,da,e to je ta generacija???

special image