• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U JEDNOM SEKTORU MASOVNO STRAHUJU ZA POSAO: Uvode se nova pravila bez kojih NEĆE MOĆI da rade! I firme u problemu?

Autor Ivana Lazić

Članstvo u Registru pružalaca knjigovodstvenih usluga će biti obavezno za sve knjigovođe.

 Raćunovođe ostaju bez posla  Izvor: YouTube/Printscreen/kanal9tvns

Računovođe će za manje od 11 meseci morati da se upišu u Registar pružalaca knjigovodstvenih usluga. jer bez toga neće moći više da rade. Dozvolu će im obezbediti Komora revizora, a za sada je to učinilo manje od 10 posto računovođa

Samo njih 689 do sada se upisalo u Registar. Uslov za to je da dobiju dozvolu za rad od Komore ovlašćenih revizora. Svaki preduzetnik ili osnivač pravnog lica ne sme da bude osuđivan i mora da ima najmanje jednog zaposlenog profesionalca - računovođu ili revizora.

Član Udruženja računovođa Srbije Ratomir Ćirović kaže da je oko osam posto njih dobilo taj sertifikat ili dozvolu za rad, a preko 90 odsto nije to do sada završilo.

"Reč je da svi oni koji obavljaju računovodstvene usluge i koji su registrovani imaju od ranije položena zvanja tj. profesionalne sertifikate, ali profesionalne organizacije koje su ovlašćene po zakonu traže da plaćaju određenu članarinu, pretplaćuju na njihove časopise, pohađaju seminare, da im dodeljuju određene bodove", kaže Ćirović.

Milica Nedučin se knjigovodstvom bavi više od 60 godina, a kao penzioner duže od dve decenije.

"Čini mi se da kao penzioner neću moći da radim. Mislim da bi trebalo da mi se omogući da i dalje mogu da radim, jer mislim da imam sposobnosti da prenosim znanje na decu koja se obučavaju i pokušavaju da osvoje tržište i da rade kao što sam ja do sada radila", ističe Milica.

Računovođe strahuju da će mnogi ostati bez posla

Registar će biti uveden da bi se korisnici zaštitili od nestručnih knjigovođa, čija greška može skupo da košta vlasnika, dok knjigovođe strahuju da bi ovo moglo da ih ostavi bez posla:

"Mnogi će se ugasiti zbog toga što 40-časovno radno vreme ne mogu da imaju osobe koje imaju volju da rade uz rad i da sastavljaju finansijske izveštaje. Ako je neko mikro pravno lice i ako ima samo mikro obveznike, on radi kalkulacije, platni promet, a na kraju godine tek sastavlja finansijski izveštaj. Što ne bi angažovali nekoga ko je itekako stručan, a to su penzioneri, finansijski direktori nekih pravnih subjekata", smatra Dušanka Buzadžija, iz Društva računovođa i revizora u Zrenjaninu.

Zakon kaže da je "neophodno da bar jedno lice bude zaposleno kod pružaoca računovodstvenih usluga sa punim radnim vremenom, i da ima odgovarajuće kvalifikacije. Svi ostali mogu biti angažovani na osnovu različitih ugovora, kao i do sada". Zakon je dobar, kažu u Savezu računovođa i revizora Srbije, koji je ovlašćen za obuke.

Predrag Petrović iz Saveza računovođa i revizora Srbije naglašava da će ispasti samo oni koji su nekompetentni i da će na taj način doći do čišćenja tržišta.

"Tu će biti upisane firme i preduzetnici koji ispunjavaju bar taj minimalni uslov. Zamislite da imate firmu koja sastavlja knjige za 150 firmi, obračunava zarade, a nema nikoga kvalifikovanog. Svaka minimalna kazna je 100.000 dinara. Koliki je to rizik i za državu i za poslodavce. Takvi više neće moći da posluju, moraće neko kvalifikovan da radi", kaže Petrović.

Ministarstvo je nedavno podsetilo računovođe da se prilagode Zakonu, jer se od narednog 1. januara finansijski izveštaj neće smatrati potpunim ako ga je sastavio neko ko nije upisan u Registar.

(Mondo/RTS)

Pročitajte i ovo:

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nik

Očaj očaj.. kao i sve drugo nakaradno, što pišu oni koji pojma nemaju o realnom životu.. I onda ovaj stručnjak, kao zamislite rade knjigovodstvo za 100 firmi! Aj zamisli ti da rade za 1000 ili 10.000 ili možda 100.000!? A sad zamisli da rade za 5-10 malih i od toga imaju neku mesečnu crkavicu.. Velikim agencijama naravno da nije problem, naravno da već imaju zaposlene itd..

special image