• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVO KAKO POKRENUTI SOPSTVENI BIZNIS U SRBIJI: Milica je uzela stvar u svoje ruke i započela jedinstven posao!

Autor Uroš Matejić

U Srbiji posluje oko 280.000 preduzetnika od čega nešto više od trećine čine početnici.

 Neko pokazuje nešto na ekranu računara Izvor: Unsplash / John Schnobrich

Uprkos koroni i nepovoljnim uslovima na tržištu raste broj mladih preduzetnika, pokazuju podaci APR-a. U Srbiji posluje oko 280.000 preduzetnika od čega nešto više od trećine čine početnici. Milica je uzela stvar u svoje ruke i sa koleginicom pokrenula jedinstvenu platformu za učenje umetničko-zanatskih veština.

"Korona je odigrala veliku ulogu. Ona nam je prvo oduzela stari posao, to je bio rad sa penzionerima i pogurala nas da pokrenemo sopstveni posao. Ideja je da žene mogu da nauče i onlajn te zanate, ranije su one učile od mame, od bake, one starije su imale domaćinstvo u školama", navodi Milica Prodanović iz onlajn umetničke škole.

Ipak, mnogo je prepreka sa kojima se mladi preduzetnici suočavaju. Iz unije poslodavaca Srbije su naveli koja su to deficitarna zanimanja i u kojim oblastima mladi imaju najviše šansi za uspeh.

"Široka je lepeza i izuzetno je veliki raspon zanimanja koja su tražena na tržištu rada. Nedostaju ljudi u sektoru saobraćaja, u informacionim tehnologijama, a zanatska zanimanja su već odavno prepoznata kao deficitarna zanimanja u Srbiji", ukazuje Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije.

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je konkurs za dodelu sredstava za samozapošljavanje. Prioritet imaju mladi do 30 godina i sa dobrim biznis planom. Mnogo je lekcija koje mladi pokrećući sopstevni posao moraju da savladaju.

"Recimo jedna od veština koja mi je bila najdragocenija to je pošto sam se bavila fotografijom sada je bilo potrebno da se iz fotografije prebacim u snimanje i to je recimo veština koja mi je bila potrebna. Druga na samom početku - strpljenje i vreme koje je potrebno da prođe jer svi mi očekujemo da će to da se desi preko noći da će neko odmah da se oduševi našim proizvodom, a u suštini, nije baš tako", dodaje Milica.

Izvor: RTS/Printscreeen

Ljiljana Pavlović ističe da mladi moraju u kontinuitetu da razvijaju sve svoje veštine. Da bi mladi za početak pokrenuli ili unapredili sopstveni posao važno je da budu strpljivi i ne odustaju od početne ideje iako im se učini neisplativom.

"Najpre da prepoznaju ono što najviše vole, da prepoznaju ona zanimanja prema kojima imaju najviše afiniteta i u tom smislu da se grade", kaže Pavlovićeva.

A novi posao gradi se i na tuđim greškama i iskustvima.

"U mom slučaju dosta su bili dragoceni ti razgovori sa drugim preduzetnicima, te neke druge preduzetničke priče ali ne u svetu već kod nas i ja sam se tako motivisala da je moguće", priseća se Milica.

Koji je recept za napredak u poslu, to mladi preduzetnici mogu pitati i neke od 250 najuspešnijih srpskih privrednika. U toku je konkurs za besplatno učešće na Vivaldi forumu na Mokroj gori.

"Mogu učestvovati tako što će snimiti video u trajanju od 90 sekundi i u njemu objasniti zašto treba da dobiju uživo ili onlajn kotizaciju. Pripremili smo 12 kotizacija za učešće na celokupnom događaju koji će održati od 23-25. marta. Tema ovogodišnjeg foruma je biznis bez granica, mi smo se potrudili da okupimo ljude koji su svojim postupcima i delima izašli iz nekog standardnog okvira i napravili nešto više u svetu biznisa", objašnjava Stefan Đuričić, rukovodilac Vivaldi foruma.

Vreme, trud i rad pokazaće da i oni mogu da izađu iz okvira i izgrade svoje ime u svetu biznisa.

(Mondo/RTS)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

preduzetnik

Dok sam razradjivao posao, rastao mi je dug za porez i sada dugujem oko 2 i po godine poreza, ali mogu da platim tekuca potrazivanja. Jos 2-3 godine i vraticu i dug i onda cu uci u plus... Dakle, pricamo o 5 godina razrade posla... Meni licno odgovara, ali ne mozete da kazete da je to sjajno resenje jer nije nikako, pogotovo sto npr preduzetnici nisu potrosaci pa vam trgovci uopste ne uvazavaju garancije... ima tu mnogo prepreka koje je drzava namerno stvorila da razvijete vas posao

Nikola

Draga sestro, ne jede se leba od tog tvog posla. Drzava nece da ceka da ti razradis posao nego od prvog meseca ti ide full naplata svih mogucih dazbina i poreza. Cak i dosta veci biznisi od tvog kubure da poplacaju te iste poreze i takse i ostale dzabine koje i ti imas. Od cega ce da zivite. Ovo je mozda ali mozda kao dopunska verzija da kapne neka para ali biznis od koga se zivi, ma ajte molim Vas.

PR

Najlakše je oterati ljude u privatni sektor. Kada pišete tako lepo kako je preduzetništvo bajno iako su mnogi na njega gubili kuće kao na kocki, zašto nam Milica ne kaže koliki sh nameti, kako to da država smo jednom pomogne itd itd. Porezi su ogromni, kazne su ogromne, inspekciije su pojačane i to ne one za radnike nego one koje gledaju do jedne pare, i kad se pijavi višak od 5 dinara opa utajio si porez bato ajde kazna 300000 a sledeći put te gasimo. Malo i o tome treba pisati

special image