• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBJAVLJEN DOKUMENT, USLOVI KOJI MORAJU BITI ISPUNJENI ZA 20.000 EVRA: Ako hoćete stan ili kuću, morate ovo znati 

Autor Ivana Lazić

Ovaj potez države trebalo bi da podstakne mlade za stvaranje porodice, ali i da poveća stanogradnju.

 20.000 evra od države za kupovinu stana Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Vlada Republike Srbije usvojila je uredbu kojom reguliše bespovratnu pomoć, ili poklon, koji se daje majkama, odnosno mladim bračnim parovima koji su dobili ili će dobiti dete nakon 1. januara ove godine. Ova Uredba trebalo bi da motiviše mlade za stvaranje porodice, ali i da reše stambeno pitanje. S druge strane očekuje se da će potez podstaći stanogradnju i povećati broj stambenih kredita.

Uslovi koji moraju biti ispunjeni

Za izgradnju kuće koja je predmet ovog prava neophodno je, da je zemljište na kojoj je planirana izgradnja nepokretnosti vlasništvo podnosioca zahteva upisano u katastar nepokretnosti bez tereta, i da je za predmetnu nepokretnost izdata građevinska dozvola u skladu sa propisima kojima se uređuje planiranje i izgradnja.

Кuća ili stan koji su predmet učešća u kupovini, odnosno kupovine moraju biti vlasništvo prodavca/prodavaca i upisani u katastar nepokretnosti bez tereta.

Кorisnik prava na novčana sredstava za učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana ne može biti sa prodavcem nepokretnosti u krvnom srodstvu u pravoj liniji do bilo kog stepena, a u pobočnoj liniji zaključno sa drugim stepenom, kao ni u tazbinskom srodstvu zaključno sa prvim stepenom prave linije ili adoptivnom srodstvu.

- za kupovinu kuće ili stana – u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti;

- za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita - u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti. Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbediti iz budžeta.

U slučaju smrti majke pravo može ostvariti otac deteta.

Kako se podnosi zahtev?

Zahtev za ostvarivanje prava podnosi se preko nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Podaci koji su potrebni za rešavanje zahteva, a nalaze se u dostupnim službenim evidencijama državnih organa, organa jedinica lokalne samouprave i imalaca javnih ovlašćenja, organi jedinica lokalne samouprave pribavljaju po službenoj dužnosti u skladu sa zakonom koji uređuje opšti upravni postupak.

Zahtev za ostvarivanje prava sa potrebnom dokumentacijom nadležni organ jedinice lokalne samouprave dostavlja Кomisiji za dodelu novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta.

(MONDO/Telegraf)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image