• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI ĆE SRBIJA OSETITI POSLEDICE RATA: Evo šta uvozimo, a šta izvozimo iz Rusije i Ukrajine

Autor Ivana Lazić

Kriza u Ukrajini kao i prethodne pokazala koliko je važno da jačamo domaću ekonomiju i da kao potrošači kupujemo domaće proizvode, navodi Žarko Malinović iz PKS.

 Kako rat u Ukrajini utiče na srpsku ekonomiju Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Zbog situacije u Ukrajini, pojedini građani Srbije strahuju od nestašice proizvoda. Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije navodi da kriza ne utiče na naše tržište, jer više od 80 odsto prehrambenih proizvoda su domaći i nema bojazni za građane.

Prošle godine Srbija je u Rusiju najviše izvozila sveže i sušeno voće, više od 148 tona, u vrednosti od oko 114 miliona evra. Posle toga, više od skoro 16.500 tona guma za automobile, vrednosti skoro 69 miliona evra, zatim slede lekovi, pribor za odeću, hartija i karton. Iz Rusije prošle godine je uvezeno više od 1,7 miliona tona gasa, potom nafta, zatim slede sva đubriva sem sirovih i duvan.

U Ukrajinu je 2021. najviše izvezeno sirovog đubriva, skoro 68.000 tona, u vrednosti od skoro 25 miliona evra, zatim slede proizvodi od plastike, oprema za domaćinstva, gume za automobile i prerađeni metali. Iz Ukrajine uvozimo najviše rudu gvožđa u vrednosti od skoro 96 miliona evra, prerađene metale i i furnir i drugo obrađeno drvo. Rusija je, inače, najveći svetski izvoznik pšenice i zajedno sa Ukrajinom izvoze više od četvrtine svetskih potreba za pšenicom.

"Mi smo neto izvoznici pšenice, i u tom smislu nemamo izazova kada govorimo o snabdevanju domaćeg tržišta, kako sirovim žitom tako i proizvodima od žita, kao što je brašno", rekao je Malinović.

Zbog situacije u Ukrajini, mnogi dobavljači i kupci koji se nabavljali proizvode iz Rusije i Ukrajine, sada će se okrenuti našem tržištu, što za našu proizvodnju predstavlja veliki izazov.

Malinović navodi da je i ova kriza kao i prethodne pokazala koliko je važno da jačamo domaću ekonomiju i da kao potrošači kupujemo domaće proizvode.

"Upravo u prehrambenom sektoru, mi jesmo jaki i jesmo neko ko zadovoljava potrebe domaćeg tržišta", rekao je Malinović.

Malinović je podsetio je da su na snazi mere Vlade Srbije kojima je ograničena cena osnovnih grupa namirnica i dodao da ne očekuje značajne poremećaje.

"Dobro što su građani odgovorno shvatili situaciju i ne gomilaju zalihe kao što su to radili u prvim mesecima pandemije", rekao je Malinović.

Malinović je ukazao da će sada pravi izazov biti funkcionisanje platnog sistema jer zavisimo od odluka koje se donose na globalnom nivou i skrenuo pažnju kompanijama da budu obazrive, da kroz komunikaciju sa svojim bankama dobiju jasnu informaciju kako da postupaju.

Rezerve nafte i gasa obezbeđene

Što se tiče nafte i gasa, Malinović je rekao da su od nadležnih institucija dobijene garancije da su rezerve obezbeđene i da su sva skladišta puna. Ukazao je da su cene energenata značajno povećane, ali da je snabdevanje za sada stabilno.

"Nama je važno da pratimo kakva će biti poljoprivredna sezona. Ukoliko budemo imali kvalitetnu poljoprivrednu sezonu, višak može da obezbedi supstituciju i na taj način u makroekonomskom smislu nemamo značajna pomeranja", rekao je Malinović.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo:

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sale

dosta je u ponudi ove godine bilo peleta iz ukrajine, a i sa njim je bila nestasica. Sta ce biti dogodine, videcemo...

Iki

Ruski lekovi na trecem mestu... a od ruskih lekova samo ruska vakcina i to je to.

AV

Oterali u stečaj Azotaru Pancevo 2018 godine jedinu u Srbiji a uvoze đubrivo iz Rusije i Ukrajina a onda se "neko" ugradi pa to đubrivo duplo prodaje seljacima u Srbiji.Ko preprodaje đubrivo od 2018 godine katanac?

special image