• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AVIONSKE KARTE ĆE POSKUPETI ZBOG RATA U UKRAJINI! Bićete na dobitku samo ako putujete na ove destinacije

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Avionske karte će poskupeti zbog rata u Ukrajini, a agenti za prodaju otkrivaju koje destinacije su trenutno najisplativije i zašto.

 Avionske karte će poskupeti Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ukrajinska kriza utiče i na civilno vazduhoplovstvo. "Aeroflot" ne leti nigde van Rusije, a jedine dve kompanije koje trenutno lete za Rusiju su "Er Srbija" i "Turkiš erlajns". Ti letovi su prebukirani, kažu agenti i dodaju da cene nisu menjane. Zapadne kompanije su obustavile letove prema Rusiji i više ne mogu da koriste ruski avio-prostor. Zbog toga moraju zaobilazno da idu sa istoka na zapad što odnosi više goriva.

Za sada cena karata stranih kompanija nije menjana, ali u budućnosti, pošto karte imaju i komponentu procenta na gorivo koja nije mala, agenti kažu da će cene karata bar zapadnih kompanija morati da se koriguju. Podsećaju da je 35 odsto cene leta - cena goriva.

Možda će vas zanimati

"Cena avionske karte se sastoji iz cene karte plus cene ostalih troškova. Od pre desetak godina, taksa za gorivo je izdvojena iz cene avionske karte tako da ona može da se menja na dnevnom nivou. Sada je povoljnije kupiti karte prema nekim dalekim destinacijama, Aziji, dok ne poskupi taksa za gorivo, jer kasnije neće dolaziti do korekcije cena već kupljenih karata", pojašnjava Igor Vranješević, agent za prodaju avio-karti.

Kerozin vrtoglavo skače na berzama i to će morati neko da nadoknadi. Za sada se vode pregovori između vlada nacionalnih prevoznika o tome ko će taj gubitak da snosi. Cena je sa 60 dolara skočila na 100 dolara po toni, a taj gubitak neko mora da nadoknadi.

"Trenutno poskupljenje goriva je 30 do 40 odsto i može da se desi da za toliko poskupi taksa za gorivo, koja u nekim avio-kartama ima udeo od 20 do 40 odsto", kaže Vranješević.

Ako planirate negde da letite, obavezno već sada kupite karte, naročito stranih avio-prevoznika, preporuka je agenata. U protivnom, cena kerozina može povećati njenu cenu.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image