• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA VAS ČEKA AKO KORISTITE DOZVOLJENI MINUS GODINU DANA: Banke lako daju pozajmicu, ali ima jedan veliki problem

Autor Ivana Lazić

Proces odobravanja dozvoljenog minusa u banci traje manje od jednog dana, a često ga banke i same nude svojim klijentima.

 Banka Izvor: Stterstock/Pavel L Photo and Video

Veliki broj građana često poseže za uzimanjem dozvoljenog minusa u banci, misleći da na taj način izbegavaju kreditnu obavezu, ne shvatajući da ustvari ova pozajmica ima iste karakteristike kao "obični kredit". Dakle, mnogi to ne znaju, ali dozvoljeni minus je kredit. Samo što se ne zove tako.

Kao i kod kupovine kredita, ovde takođe aplicirate za novčanu pozajmicu od banke, koju posle vraćate uz određenu kamatu. Procedura za odobravanje dozvoljenog minusa je jednostavnija, ali svakako imate obavezu vraćanja duga uz kamatu.

Možda će vas zanimati

Dozvoljeni minus spada u najpopularnije bankraske obaveze baš zbog toga što se jednostavnije uzima nego gotovinski ili kredit za refinansiranje. Proces odobravanja minusa u banci traje manje od jednog dana, a često ga banke i same nude svojim klijentima, bez njihovog prethodnog upita. Mnogi građani koriste ovu pozajmicu u visini cele svoje mesečne zarade.

Međutim, baš zbog ovog jednostavnog pristupa dozvoljenom minusu, građani ponekad znaju da se "zanesu“ pa da olako potroše ovaj novac. I tu dolazimo do situacije koja može biti neprijatna – kamate na dozvoljeni minus su često dosta visoke, pa ako neko koristi dozvoljeni minus godinu dana, ukupni troškovi dolaze i do trećine od prvobitne cifre koju ste pozajmili. Znači, vraćate taj deo, ali i ceo iznos koji ste pozajmili.

Nedozvoljeni minus je nešto što nikako ne želite da imate. Najviše zbog toga što je kod njega kamata zna da bude i duplo veća u odnosu na dozvoljeni minus, a klijent će biti evidentiran i u Kreditnom birou.

Ukoliko vam je ipak neophodan dozvoljeni minus, evo i nekoliko načina kako da prođete jeftinije:

  1. Dozvoljeni minus ne treba koristiti u celom iznosu. Savet je da ovaj bankarski proizvod koristite samo u nekim neplaniranim ili vanrednim situacijama i u nižim iznosima
  2. Dozvoljeni minus koristite samo za manje kupovine i plaćanja
  3. Ukoliko su u pitanju neke veće kupovine i plaćanja, onda je bolja opcija kupiti gotovinski kredit od banke. Na tu vrstu kredita se obračunava niža kamata nego na dozvoljeni minus
  4. Važno je znati i da nikako ne treba ući u pun limit dozvoljenog minusa na početku, jer se kamata na dozvoljeni minus obračunava za iznos koji se koristi, ali i na osnovu broja dana tokom kojih se koristi.

(MONDO/Kamatica)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Србија до Токија, Русија до милвокија

Само банкомат. У банку не улазим уопште. Једном сам ушао, не чекају да кажем шта ми треба, него одмах нуде: кредит, позајмице, дозвољен минус... Не може човек да их се отресе, као улични дилери девиза '90-их.

special image