• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"CENE U SRBIJI ĆE SIGURNO PORASTI, ALI NESTAŠICA NEĆE BITI" Oglasili se iz Privredne komore

Autor Nikola Todorović

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, rekao je da naša zemlja nema nikakvih problema sa robnim rezervama, i da bi Vlada Srbije trebalo da ukine zabranu izvoza pšenice.

 Da li će u Srbiji skočiti cene ulja, brašna i pšenice Izvor: shutterstock/sorbis

Čadež je istakao da Srbija u svetlu posledica rata u Ukrajini ima dovoljno brašna, ulja i šećera, te da su robne rezerve stabilne. On kaže da bi upravo zbog toga trbalo da se ponovo odobri izvoz ovih namirnica, jer tvrdi da ne postoje razlozi da se proizvođači ograničavaju.

"Najkomplikovanije i najkompleksnije u tom problemu je što je njegova osnovna karakteristika nepredvidivost. U privredi je dosta važno da možete da planirate i da kalkulišete poslovanje u narednih godinu dana. To je sve teže jer nema dovoljno činjenica koje mogu da se ukalkulišu", objašnjava Čadež.

Ukazao je na to da niko nije znao niti će znati kako će se u budućnosti konflikt u Ukrajini dalje odvijati, i kako će to uticati na tržišta.

"Morate praktično da tražite nova tržišta sa kojih ćete da uvozite. Ako ste uzimali rebrasti čelik iz Ukrajine, vi sada nemate taj rebrasti čelik. Taj rebrasti čelik ide u armaturu, ta armatura ide u kuću ili zgradu", navodi Čadež.

Možda će vas zanimati

On ističe da još uvek ne može tačno da se vidi šta se sve poremetilo kada su u pitanju uvoz i izvoz, ali da se iz razgovora sa kompanijama, kako kaže, jasno vidi da je izvoz na rusko tržište otežan zbog niza problema sa kojim se izvoznici suočavaju.

"Još uvek može da se izvozi na rusko tržište. Od ljudi koji su tamo najprisutniji čujemo da su imali veliki problem sa krizom rublje, ali sada vidimo da se stvari stabilizuju, što nije loše za privrednike", kaže Čadež.

Kada su u pitanju žitarice, brašno i šećer, Čadež naglašava da je situacija u Srbiji stabila i da se nije dogodila nikakva velika nestašica.

"Brašna ima, imamo i ulja i šećera. Kada pogledate kolike su zalihe, a kolike potrebe, mislim da je vreme da sa Vladom ponovo otvorimo to pitanje i zamolimo da ponovo možemo da izvozimo. Cene u Srbiji će sigurno porasti, ali da je dobro što je Srbija izvoznik hrane i što tu nema problema", ističe Čadež i naglašava da ne postoje razlozi da se proizvođači ograničavaju.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bgd

A dokle vise da rastu ?! Ovo je bezobrazluk , cene po radnjama kao u Nemackoj a plate neuporedive . Ajde da ne poredim sa Nemackom , ajde recimo Slovenija , kod njih i kod nas cene iste cak su cene nekih namirnica i nize nego kod nas a njihov minimalac 650 eura a nas 300 , pa nek mi neko kaze da je to normalno .

special image