• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JOŠ JEDNA EVROPSKA ZEMLJA PLAĆA PUTINU GAS U RUBLJAMA! Okrenula leđa EU - "Kršite naše sankcije uvedene Moskvi"

Autor Uroš Matejić

Mađarska spremna da plati ruski gas u rubljama ako to bude potrebno.

 Mađarska plaća gas u rubljama Izvor: Profimedia

Pošto Budimpešta ima bilateralni ugovor sa Moskvom Mađarska može platiti ruski prirodni gas bez kršenja EU sankcija nametnutih Rusiji, rekao je ministar inostranih poslova Peter Sijarto kao odgovor na ranije upozorenje predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Ranije ove sedmice premijer Viktor Orban rekao je da je Mađarska spremna da plati ruski gas u rubljama ako to bude potrebno, ali je Lajen rekla da bi plaćanje u rubljama predstavljalo zaobilaženje sankcija koje su uvedene Rusiji.

Možda će vas zanimati

"Ugovori između grana državne elektroprivrede MVM grupe CEEnergy i ruskog energetskog giganta Gazprom PJSC Gazpromexport omogućavaju plaćanje isporučenog gasa prema zahtevu dobavljača", napisao je Sijarto na svom Facebook profilu.

Mađarska vlada je u sredu saopštila da je spremna da plati u rubljama za ruski gas, razbijajući redove sa EU koja je tražila jedinstven front u suprotstavljanju zahtevu Moskve za plaćanjem u ruskoj valuti.

Plaćanjem ruskog gasa u rubljama ne krše se evropske sankcije, pošto Budimpešta ima bilateralni ugovor sa Moskvom, izjavio je predstavnik Mađarske Vlade Zoltan Kovač u intervjuu za CNN. Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Evropu da rizikuje smanjenje isporuka gasa ako ne plati u rubljama.

S obzirom na to da su prošle nedelje od pristizanja računa, iz Evropske komisije ranije su komentarisali da bi oni koji imaju ugovore koji zahtevaju plaćanje u evrima ili dolarima trebalo toga i da se drže. Kao što je poznato, mađarska ekonomija i mađarsko stanovništvo zavise od ruskog gasa 85 odsto.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

djoko

Ovako se to radi, use i u svoje kljuse. Nazalost kod nas su erenisticka opcija na izborima nije presla ni cenzus.

Roki

Naveli ste jos jedna evropska drzava placa gas u rubljama.Znaci Madjarska.A koja je to zemlja pre Madjarske pocela placati gas u rubljama?Ili je Madjarska jedina?

ich

@Roki i slovacka

special image