Agencije za prodaju nekretnina ističu da je dolazak Rusa u Srbiju i više nego promenio stanje na tržištu nekretnina. Mnogi od njih u našoj zemlji iznajmili su stanove, ali se uveliko interesuju za kupovinu nekretnina. I to ne bilo kakvih, već za luksuznije, prostrane stanove i za dobre lokacije.

"Baš skoro smo posle duže vremena imali primer da smo našli kupca za vilu na Dedinju i da je prodavac odustao od prodaje praktično u poslednjem trenutku. A dogovorena cifra bila je 2,5 miliona evra! Prodavac pritom nije krio razlog. Jasno nam je rekao da sada ima velike šanse da kuću proda Rusima i to za veću cenu", prenosi Blic izjavu osobe upućene u stanje na tržištu nekretnina.

"Rusa u Beogradu sve više i više. Ima ih svuda. Najčešče su to mladi ljudi, do 45 godina, i najveći broj njih je nastavilo da radi svoje poslove odavde. Svi su oni ovde prvo iznajmili stan, ali se mnogi raspituju za kupovinu nekretnine. Utisak je da Rusi imaju novca. Iznajmljuju dobre stanove koje plaćaju i preko 500 evra, a kupuju isto luksuz", navodi se.

Oni se, kako se navodi, odlučuju za komforne stanove, dvosobne, trosobne i veće. Uslov je i parking mesto, ali i dobra lokacija. Za kvadrat u proseku najmanje daju po 2.500 evra, pa ih nekretnina često izađe i više od 200.000 evra.

Prema rečima upućenih, u fokusu su Dedinje i Senjak, i može se reći da je tražnja fokusirana isključivo na ove delove grada. U obzir dolaze samo vile i to one koje ne zahtevaju značajna renoviranja. Uslov je i velika kvadratura, ali i luksuzni sadržaji poput više spavaćih soba i toaleta, te bazena, nekoliko parking mesta i prostranog, uređenog dvorišta i sličnog.

Pored ruskih i ukrajinskih kompanija, zainteresovane su i engleske i nemačke kompanije, i to pre svega iz IT sektora. Cene ovakvih kuća su 1.000.000 evra, a postoji intersovanje i za kuće koje koštaju 2.500.000 evra.

"Na domaćem tržištu nekretnina sada je najaktuelnija tema dolazak Rusa i Ukrajinaca, kao i njihovo interesovanje za kupovinu i iznajmljivanje stanova. Na tržištu postoji i pojačana potražnja od strane inostranih kompanija koje svoje poslovanje obavaljaju svuda u svetu, i sada su u procesu širenja i na naše tržište. Zato inostrane komapanije doseljavaju svoje zaposlene iz Rusijje i Ukrajine sa ciljem širenja timova i uvođenja novih kolega u procese rada", rekla je Jelena Davidović koja se bavi prodajom 

Kajko dodaje, jedna takva kompanija je pre izvesnog vremena doselila 100 svojih zaposlenih sa planom da još njih 200 doseli i smesti.

"Konkretno u slučaju ove kompanije, traže stanove jer dolaze sami ili sa porodicom na šest meseci, godinu dana i više. Praktično, agencije za nekretnine prilagođavaju svoju ponudu ruskom govornom području, pa svoju aktuelnu ponudu komuniciraju i na ruskom jeziku", kaže ona.

Prosečna cena stana u starogradnji u Srbiji bila je 1.104 evra po kvadratu, što je za 10 odsto više u odnosu na 2020. godinu, dok je u novogradnji iznosila 1.450 evra i viša je za oko 9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

(MONDO)