• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA JE NAJBOLJE UZETI KREDIT? Stručnjak otkrio i kako će banke pokušati da vas PREVARE, na 3 brojke obratite pažnju!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kada je najbolje uzeti kredit i šta su najvažnije stvari koje morate da znate, objašnjava Dušan Uzelac iz "Kamatice".

 Kada je najbolje uzeti kredit u banci Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Goran Sivački

Želite da uzmete kredit u banci? Važno je da pre toga znate nekoliko osnovnih stvari, a Dušan Uzelac iz "Kamatice" kaže za Radio Beograd 1 da je uzimanje kredita isto kao kupovina automobila.

"Ukoliko ne znate razliku između benzinca i dizela, prodaće vam ono što je u interesu prodavca. Uz to, naše banke imaju širu istoriju odnosa prema nama, mi smo deca jednog sistema kada su banke bile institucije, a danas su kao prodavnice. Ujedno, kao deca koja su prošla mnoga uređenja, ne marimo mnogo za novac", rekao je Dušan Uzelac.

Nekada su se krediti uzimali namenski i sporadično, za rešavanje krupnijih stvari, a danas imamo drugačiju situaciju. Kapitalizam je došao u formi izbora šta sve možemo da kupimo. Statistički podaci pokazuju, da u toku dana imate preko 90 direktnih ili posrednih poziva da nešto kupite, odnosno da vam prodaju.

"Iz tog mora psiholoških impulsa, na kraju dana prosto ste iscrpljeni i željni nekih od tih stvari. Ta želja generiše potrebu za novcem, a u tom trenutku ga nemate u željenoj količini. To je momenat kada se posegne za kreditima. To je taj mehanizam", kaže Uzelac i dodaje da je najvažnije da građani znaju da se kredit "kupuje".

Izvor: TV Prva

"On se ne dobija, već morate da ga platite. Plaća se obećanjem da ćete ga vratiti kroz rate. Problemi se javljaju najčešće nakon potpisivanja ugovora o kreditu, jer građani ne znaju šta su potpisali. U šali kažem, ali tu ima i istine, kod nas se kredit uzima religiozno. Potpišete se i pomolite se da će sve biti u redu, jer ne razumete šta piše na papiru", rekao je Uzelac.

Potvrđuje još jednom, da je kredit iznos koji se kupuje i treba da se plati, a to je ona rata koju građani sebi mogu da priušte.

"Suština kredita bi trebalo da bude, da reši problem koji imate, a ne da napravi novi. Da u otplati građani ne oskudevaju u nekim stvarima. Da ne uskraćuju sebi ni letovanje, ni način života koji su do tog trenutka imali", navodi Uzelac.

Kada je najbolje uzeti kredit?

Uzelac je jasan - kada želite, a ne kada morate jer je u drugom slučaju već kasno.

"Tada nemate mnogo izbora i ne možete da odbijete ponudu koju vam banka daje. Slobodno pitajte bankara i ono što mislite da ne treba da pitate. Treba da znate da vi u banci sklapate ugovor sa sobom, da ćete taj krediti otplatiti u budućnosti. Zato, kredit treba uzimati na bazi lične kalkulacije", kaže Uzelac.

"Ja sam na Kamatici to metodološki razdvojio. Imate tri cifre o kojima treba da brinete. Kada znate koliko košta da krenete u tu igri, i da li ima učešće, obratite pažnju na tri stvari. Koliki su troškovi obrade kredita, zatim koliko košta mesečno i koliko košta na kraju otplate. Ovo poslednje je cifra uporediva sa ponudama ostalih banaka. Kada u jednoj banci imate da 100.000 dinara na pet godina košta 150.000 dinara u otplati, a u drugoj 128.000 dinara, jasno vam je koliko ćete platiti manje", objasnio je Uzelac.

Kada su krupniji krediti u pitanju, kao što su stambeni, Dušan Uzelac sugeriše da je dobro imati rezervni fond za tri do šest rata, jer tokom otplate od 20 godina, može doći do neplaniranih situacija, kao što je na primer promena posla.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Banksy

Legalno zelenasenje.

Hrejhek

Najbolje je nikad ne uzeti kredit. U kakvim god da ste problemima to nikad ne nemojte raditi.

Tor

@Hrejhek A kako da kupim stan genije onda, reci mi? Nismo svi nasledili od baba i deda ili ne cekamo svi da nam neko umre da bismo ziveli

special image