• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODAKLE SVE SRBIJA UVOZI NAFTU? Ne kupujemo je samo od Moskve, ali smo od ruskog gasa POTPUNO ZAVISNI!

Autor Nikola Todorović

Stalno komešanje cene energenata usled rata u Ukrajini utiče i na neizvesnost u Srbiji koja najveći procenat uvozi upravo iz Rusije.

 Odakle Srbija uvozi naftu? Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Cena nafte je od trenutka kada je Evropska komisija objavila predlog šestog paketa sankcija počela blago da raste i na evropskim i na američkim berzama. Tako su cene nafte od tada povećane za oko četiri odsto. Stalno komešanje na međunarodnom tržištu nafte i gasa uslovljeno je posebno ratom u Ukrajini i sankcijama zemalja okupljenim oko Ukrajine koje su uvedene i koje će tek stupiti na snagu. 

Pa tako, najavljen embargo na rusku najftu koji je najavila EU nije realizovan u potpunosti pošto su Mađarska, Slovačka, Češka i Bugarska izrazile zabrinutost u vezi sa predloženim merama. Odnosno, traže izuzeće od embarga.

Iako paket sankcija još nije ni usvojen, već samo predložen, neizvesno je kako će se odnositi na Srbiju. Trenutno, u novom, šestom paketu sankcija se ne pominju zemlje Zapadnog Balkana, i prema tome snabdevanje Srbije naftovodom ''Janaf'' preko Hrvatske ne bi trebalo da bude ugroženo.

Odakle Srbija uvozi naftu?

Do pre nekoliko meseci, gotovo dve trećine nafte se uvozi iz Iraka i Kazahstana. Najveći deo nafte pak stiže iz Iraka, oko 45 odsto ukupne kočiline uvoza, dok iz Kazahstana dolazi oko 10 odsto nafte, a najmanji deo iz Norveške, i iznosi jedan odsto. Kada je u pitanju uvoz nafte iz Rusije, Srbiji odatle dolazi gotovo 15 odsto naftnih potreba, a sa naftnih polja u zemlji proizvodi se dovoljno nafte koje zadovoljavaju ostalih 23 odsto potreba.

Možda će vas zanimati

Prema podacima Agencije za energetiku Srbije, regulatornog tela za sektor energetike, sva sirova nafta koja se uvozi u Srbiju dolazi tankerima do Omišlja na Krku i otuda se preko Jadranskog naftovoda transportuje za Srbiju, potom se preko Novog Sada nafta transportuje do rafinerije u Pančevu, gde se dalje prerađuje.

Jadranski naftovod (JANAF) sa sedištem u Zagrebu je 29. marta saopštio da uredba Evropske unije doneta 15. marta utiče na ugovor koji je JANAF zaključio sa Naftnom industrijom Srbije (NIS), a koji važi do decembra 2022. godine, pošto je NIS je od 2008. godine u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom Njefta.

Za razliku od nafte, Srbija zavisi 100 odsto od ruskog gasa i uvozi trenutno 60 procenata ruske nafte. O tome je u četvrtak govorio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je rekao da Srbija trenutno neće razmišljati o diverzifikaciji sanbdevanja.

"Nemačka uzima 55 odsto ruskog gasa, Srbija 100 odsto, i da, imamo problem i sa gasom i sa naftom", naveo je Aleksandar Vučić i dodao da poslednjih mesec dana kupujemo 60 odsto ruske nafte umesto iračke, jer je ruska jeftinija i da ona dolazi preko Hrvatske.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image