• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NESTAŠICA OVIH RADNIKA U SRBIJI I REGIONU! Poslodavci se otimaju, početna plata 50.000 a u komšiluku 700€ za KONOBARA

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Oglasi su puni poslova u hotelima i restoranima jer ovi radnici nedostaju u objektima širom Srbije, a sezona je sve bliža!

 Posao u hotelu ili restoranu u Srbiji Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/Shutterstock.com/Minerva Studios

Želja za putovanjima posle dvogodišnje pauze i najava turista iz zapadne Evrope da će ove sezone sigurno putovati u inostranstvo, ohrabruje i hotelsku industriju Srbije. Popunjenost domaćih hotela početkom godine bila je 46 odsto, što su bolji podaci u odnosu na isti period 2021, a onda je kriza u Ukrajini ponovo usporila poslovanje. Sada je broj rezervacija stabilan i čini se da će konačno da krene oporavak i da se može očekivati rast broja turista u gradovima.

Kako su nedavno upozorili iz Udruženja hotelsko-restoraterske privrede Srbije (Hores), turistička sezona će biti izazovna ne samo zbog rata u Ukrajini, već zato što se ovaj sektor privrede i dalje suočava sa hroničnim nedostatkom radne snage. U gotovo svakom restoranu ili hotelu u Srbiji traže se ljudi za rad. Trenutno, u ugostiteljstvu je angažovano oko 40.000 radnika, dok je hotele u zemlji unazad godinama napustilo oko 6.300 radnika, a zajedno sa restoranima nedostaje im oko 15.000.

Oni navode da je ključ za rešenje problema podizanje nivoa zarada, zbog čega su odlučili da se obrate državi sa zahtevom za davanje olakšica u zapošljavanju novih radnika, oslobađanjem od poreza i doprinosa na plate, kako bi se većim zaradama zaustavio odlazak neophodnog kadra iz zemlje. Rešenja se moraju tražiti brzo, jer turizam nema vremena za čekanje, posebno što gubici moraju da se nadoknade, a i spremno dočeka nova sezona.

Najniže plate u sektoru ugostiteljstva, prema istraživanjima, imaju radnici na održavanju. Konobari su na oko 50.000, kuvari oko 65.000, a u oglasima za posao može se naći i ponuda za majstora za pečenje mesa sa platom od 80.000 dinara.

U Srbiji je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u martu ove godine u odnosu na isti period 2021, broj dolazaka turista veći za 79,6 odsto, dok je broj noćenja porastao za 44 procenta. U istom periodu domaći gosti su zabeležili za 20 odsto više noćenja, a strani 92 procenta. Kada je reč o posećenosti, trenutno je više turista u banjama i na planinama, posebno tokom proteklih praznika, dok se u gradskim centrima tek očekuju u većem broju.

U regionu je takođe "nestašica" ovakvih kadrova pa se trenutno traže sezonski radnici a plate su više pa konobar može da zaradi i 700 evra.

Kakva je situacija u svetu?

Ni dve godine od početka pandemije, ugostiteljstvo se nigde u svetu još nije u potpunosti oporavilo. Stepen popunjenosti hotela i interesovanje za putovanjima se menja od sezone do sezone i od države do država i sve to zavisi od više faktora. Turističke zemlje su se poprilično konsolidovale i čini se da je akcenat trenutno na tome kako učiniti sve da se turistima odlazak na put ni zbog čega ne komplikuje. Pre svega je reč o ograničenjima koja se ukidaju te sada više ni prelazak granica nije problem i putovanja su sve češće međunarodna. Iako nije na nivou iz 2019, dobra vest je da svi ove godine beleže pozitiva rast. Prema podacima „Amadeusa", globalna popunjenost hotela dostigla je najviši nivo (60 odsto u julu 2021), gotovo udvostručivši rezultate iz istog perioda 2020.

Rezervacije su i dalje, kažu, stabilne i očekuje se da bi ove godine trebalo da se sektor konačno vrati na period pre pandemije. Istraživanja pokazuju da su putnici i dalje oprezni prilikom rezervacija smeštaja koji se i dalje praktikuje samo nekoliko dana pre dolaska na odredište. To je, smatraju stručnjaci, još jedan pokazatelj nepoverenja turista i bojazni da se nešto ipak može izmeniti u kratkom periodu i da eventualno mogu da se nađu u problemu.

Kako bi to promenili i obezbedili sebi povratak prihoda i ranije rezervacije, oni napominju, da turistička industrija mora da menja strategiju i da se prilagođava potrebama putnika kako bi povratila njihovo poverenje. Ispostavilo se da turistima sada nije samo važno kakav je hotel ili mesto na koje putuju, nego da imaju i neku vrstu garancije da su bezbedni i da domaćini mogu da učine sve u slučaju nepredviđenih okolnosti. Međutim, očekivanja i prioriteti gostiju se menjaju i u ovom trenutku su i dalje u prednosti beskontaktni načini plaćanja i to će izgleda u budućnosti postati standard. Automatizacija se uvodi i u održavanje hotela jer je sve veći problem nedovoljna radna snaga, a standardi se moraju očuvati na istom nivou, ukoliko žele da poboljšaju svoje poslovne rezultate.

(MONDO/Politika)

Pročitajte i ovo

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

realno

Radiš 6 dana u nedelji za tu mizernu platu. Za taj robovski rad u ugostiteljstvo potrebno je imati dva slobodna dana. jedan dan je malo! jedan dan za odmor a drugi dan za slobodne aktivnosti. Ugostiteljstvo je danas na nivou robijaškog rada! Radiš zato što moraš, a ne zato što voliš!

qwerty

Moj drug jedva nasao rostilj majstora u BG... 100k plata,smestaj plus bonus...

Deran

Kada minimalac bude minimum 3000 eura mozda se i zaposlim u Srbiji, ovako za 320 eura moze zaposlenje ali da dodjem samo sredom u 9:00h na pauzu za kafu u firmu a gazde neka se ubijaju od posla.

special image