• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI ĆE KAFA OPET DA POSKUPI? Stupio na snagu novi Pravilnik - ekonomski analitičar objasnio šta to znači

Autor Nikola Todorović

U utorak je u Srbiji stupio na snagu Pravilnik o kvalitetu kafe, a ljude zanima šta to znači i da li će kafa biti skuplja.

 Da li će kafa opet da poskupi? Izvor: RTS/ printscreen

Od danas na snagu stupa novi Pravilnik o kvalitetu sirove kafe koji će doprineti da potrošači znaju da li kupuju čistu kafu ili neku vrstu zamene. Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da su proizvođači imali godinu i po dana da usaglase proizvodnju sa novim pravilima.

"Pravilnik pokriva četiri sektora. Jedan je kafa iz uvoza, drugi su proizvodi od kafe, poput pržene kafe koja je najzastupljenija u Srbiji, potom su tu proizvodi koji menjaju kafu, i četvrti su proizvodi kao dva-u-jedan, tri-u-jedan i slični proizvodi", kaže za televiziju Prva Branislav Rakitić iz Ministarstva poljoprivrede.

"Pređašnji pravilnik je ostavljao prostor za različite postupke kod surogata kafe, a sada smo jasno definisali pravila prilikom deklarisanje proizvoda", objašnjava on. Prema njegovim rečima, jasna je razlika između proizvoda koji samo sadrže kafu ili su od kafe, te su potrošači bolje zaštićeni.

Možda će vas zanimati

Ekonomski analitičar, Mihail Gajić, govorio je za televiziju Prva o tome da li će cena kafe u Srbiji poskupeti. 

"Veliki uticaj na cene i porast cena kafe imali su događaji u zemljama proizvođačima. Na našem, lokalnom nivou, uveren sam da će trgovci u veleprodajama uspeti da se prilagode ovim novim standardima", kaže Gajić i dodaje:

"Mislim da neće doći do porasta kafe. Srbija je mali globalni potrošač kafe, iako se nama čini da to nije slučaj kada vidimo pune kafiće ljudi koji piju kafu. Mogo veći uticaj na porast cene kafe u Srbiji imala je suša u Brazilu, problemi sa transportom kafe iz Kolumbije, i to je uticačlo na to da cena kafe danas u Srbiji bude viša nego ranije", rekao je analitičar.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Diskontinuitet

Pićemo divku i ješćemo korenje ako treba, samo neka se naša vlada i njihovi glasači dobro osećaju!

Neven

Čudna vremena došla, sve poskupelo, udjes u prodavnicu s 2000dinara izadjes s 150din kusura. Cini mi se jedini pozitivan efekat smanjivanja potrošnje je da sam sve zdraviji. Smanjio sam kafu na tri mesečno, prebacio se na čaj ujutru. beli hleb jedem 5 x mesecno, šećer ni ne dodirujem, od voća jabuke s pijace ponekad banane. Krvna slika odlična, telesna masnoća ispod 9%. Dobro došli u budućnost.

Rozi kiboko

Otrov

special image