Od danas na snagu stupa novi Pravilnik o kvalitetu sirove kafe koji će doprineti da potrošači znaju da li kupuju čistu kafu ili neku vrstu zamene. Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da su proizvođači imali godinu i po dana da usaglase proizvodnju sa novim pravilima.

"Pravilnik pokriva četiri sektora. Jedan je kafa iz uvoza, drugi su proizvodi od kafe, poput pržene kafe koja je najzastupljenija u Srbiji, potom su tu proizvodi koji menjaju kafu, i četvrti su proizvodi kao dva-u-jedan, tri-u-jedan i slični proizvodi", kaže za televiziju Prva Branislav Rakitić iz Ministarstva poljoprivrede.

"Pređašnji pravilnik je ostavljao prostor za različite postupke kod surogata kafe, a sada smo jasno definisali pravila prilikom deklarisanje proizvoda", objašnjava on. Prema njegovim rečima, jasna je razlika između proizvoda koji samo sadrže kafu ili su od kafe, te su potrošači bolje zaštićeni.

Ekonomski analitičar, Mihail Gajić, govorio je za televiziju Prva o tome da li će cena kafe u Srbiji poskupeti. 

"Veliki uticaj na cene i porast cena kafe imali su događaji u zemljama proizvođačima. Na našem, lokalnom nivou, uveren sam da će trgovci u veleprodajama uspeti da se prilagode ovim novim standardima", kaže Gajić i dodaje:

"Mislim da neće doći do porasta kafe. Srbija je mali globalni potrošač kafe, iako se nama čini da to nije slučaj kada vidimo pune kafiće ljudi koji piju kafu. Mogo veći uticaj na porast cene kafe u Srbiji imala je suša u Brazilu, problemi sa transportom kafe iz Kolumbije, i to je uticačlo na to da cena kafe danas u Srbiji bude viša nego ranije", rekao je analitičar.

(MONDO)