• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRASTIČNE RAZLIKE PLATA U EVROPSKOJ UNIJI: Minimalac u Bugarskoj svega 332 evra, a u ovoj zemlji čak 2.257!

Autor Sara Gajić

Evropska unija je postigla načelni dogovor o Direktivi o minimalnim platama.

Evropska komisija, koja je u oktobru 2020. godine predložila ovaj zakonski okvir, pozdravila je današnji politički dogovor Evropskog parlamenta i Saveta EU, uz ocenu da je u pitanju "fundamentalni korak ka zaštiti prava radnika u EU", a da su adekvatne minimalne plate važne za jačanje društvene pravednosti i podupiranje održivog i inkluzivnog ekonomskog oporavka.

Zakonski propisane minimalne plate trenuto postoje u 21 državi članici EU, pri čemu je minimalac u 13 država u januaru ove godine bio ispod 1.000 evra.

Prema podacima Eurostata, najnižu minimalnu platu imaju Bugari - 332 evra, a najvišu Luksemburžani - 2.257 evra. Dok je u situacija u komšiluku drugačija: u Hrvatskoj je minimalac 623 evra, Grčkoj 773, Mađarskoj 541 evra, Crnoj Gori 532, a najviši je u Sloveniji 1.074 evra.

U Briselu navode da će Direktiva o adekvatnim minimalnim platama stupiti na snagu 20 dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku EU, a da će države članice imati dve godine da prenesu nove legislativne elmente u nacionalno zakonodavstvo.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

tole

Nemoj bre da lazete narod! Srbija posle moldavije ima najmanja primanja na evropskom kontinentu, rame uz rame s ukrajnim u sred rata! Sutra kad bi usli trebalo bi nam 5-10 god. Da stignemo Rumuniju!

Wainhouse

Kominterna Evrope nazvana kao sssr kominterna sa 27drzava u sastavu posle 30g od raspada sssr odn nemacke, shvata da su mnogo ratova vodili za nato. Iscrpili snage siromasnih zemalja koje su olako primili u svoju Kominternu nazovi demokratije, sa punim ustima o ljudskim pravima. Nista od toga nije realno sprovedeno, samo pljacka resursa bivsih iz sssr i sfrj zemalja. Ne znam kome nije jasno sta je ta eu? Ni oni sami nemaju pojma sta javno objavljuju. Zamajavaju svet i stanovnistvo evropskog kontinenta svojom arogancijom elite. A RF im kriva za sve, kao i Srj, Srbija. Promovisanje slobode bez slobode. Hvala NECU!

Jovan

Minimalac u Bugarskoj 332 ali je zato garsonjera ispod 100 eur. Dok je kod nas minimalac 270 ali je zato garsonjera 200 i racuni 100. Pokazujemo moc ekonomskog tigra. Radis za racune i kiriju i jos ti fali. Tuga i sramota. Minimalac treba podici za minimalno 50%. Zakone podhitno menjati. A vlasnici firme kojima se ne dopada takav minimalac, neka zaposle svoju decu da im rade za 270 eur ili neka rade sami i svojoj firmi.

special image