• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRŽAVA DAJE 420.000 ZA IZGRADNJU SOLARNIH PANELA: Objavljeni svi detalji konkursa, ovo su uslovi koje morate da ispunite

Autor Ivana Lazić

Uslovi dodele subvencija su u svim lokalnim samoupravama isti. Novac se dodeljuje za nabavku panela čija snaga ne prelazi 6 kW.

 Subvencije za izgradnju solarnih panela Izvor: Youtube/Lidder Monolit/Screenshot

Zainteresovanost za ugradnju solarnih panela postaje sve veća zbog energetske krize, a od ove godine država subvencioniše ugradnju i svako ko se prijavi moći će da dobije do 50 odsto ukupne investicije, tj. najviše 420.000 dinara.

Krajem maja deset lokalnih samouprava u Srbiji objavilo je javni poziv za dodelu subvencija za instaliranje solarnih panela, a sada je taj spisak duži za još jednu samoupravu, grad Čačak. Deo novca za taj projekat (ukupno 100 miliona dinara) obezbedilo je Ministarstvo rudarstva i energetike, i dobilo ga je ukupno 37 lokalnih samouprava. Sve one su dužne da obezbede isti iznos novca koji dobijaju od ministarstva, tako da će građanima ukupno biti dostupno oko 200 miliona dinara.

Možda će vas zanimati

Troškovi izgradnje panela koji godišnje mogu da proizvedu od 1.500 do 7.250 kilovata (kW), iznose do 5.000 evra. Takođe treba obratiti i pažnju na krovnu površinu koja je neophodna, u slučaju ovog primera oko 30 kvadrata. Dakle, svi koji dobiju subvenciju i odluče se za instaliranje solarne elektrane, koja može da vas opskrbi sa 30 do 70 odsto dnevne potrošnje struje, država će obezbediti polovinu, tj. 2.500 evra.

Uslovi

Uslovi dodele subvencija su u svim lokalnim samoupravama isti.Novac se dodeljuje za nabavku panela čija snaga ne prelazi 6 kW. U slučaju da se odluče za elektranu veće snage razliku od ukupne vrednosti radova domaćinstvo plaća samo. U subvenciju su uračunati i nabavka opreme, kao i usluge ugradnje i izrade tehničke dokumentacije.

Domaćinstva se biraju na osnovu 4 kriterijuma: Stanje spoljnih zidova; način grejanja; karakteristike spoljne stolarije; faktor K zauzetosti površine za objekat (količnik ukupne površine stambenog objekta iz poreske prijave i broja korinika tog objekta). Takođe, one kuće koje imaju PVC stolariju i koje su izolovane imaju prednost.

Što se podnosioca prijave tiče, on mora da bude vlasnik objekta, ili da ima prijavu boravka na istoj kao i saglasnost vlasnika objekta. Jedan od uslova je i da je potrošnja na poslednjem računu bila najmanje 30 kilovat-sati (kWh).

Procedura sticanja statusa

Čitava procedura sticanja statusa kupac-proizvođač nalazi se na sajtu Elektrodistribucije. Potrebno je da se podnese zahtev koji sadrži podatke o budućem kupcu-proizvođaču i njegovu nameru da proizvedenu energiju preda snabdevaču, a za postavljanje panela je neophodan nadzor licenciranog inženjera.

Kako bi se povezivali na sistem, građani treba da se obrate svom snabdevaču sa kojim imaju zaključen ugovor o snabdevanju strujom i da podnesu zahtev za zaključenje ugovora i momentalno obavesti Elektrodistribuciju o zaključenom ugovoru.

U roku od 5 dana operator sistema je dužan da poveže panele u sistem i da obavesti kupca kada će to i učiniti. Kada se pojave ovlašćena lica, građani su dužni da na licu mesta dostave izjavu izvođača radova da su paneli ugrađeni u skladu sa tehničkim pravilima. Nakon toga ostaje samo da se izvrši povezivanje na mrežu i upiše kupac-proizvođač u registar.

(MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo:

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dule

Nisu napisali ni da ko podnese zahtev za subvencije platiće tri puta više nego bez subvencija. Govorim iz iskustva. Podneo sam zahtev za subvencije za grejanje i samo montaža kotla je bila 35000 a bez subvencija je 12000. Da ne nabrajam dalje.

Zex

Niste napisali da opstina u kojoj zivite treba da se prijavi kod drzave za sredstva,pa onda se onaj ko je uradio solarnu elektranu prijavljuje za subvencije.U mom slucaju npr,opstina Lajkovac NECE da se prijavi za subvencije.Jednostavno ih ne interesuje.Stalno se raspitujem i dobih takav odgovor.Kao nemaju sredstava.Drugo ovo za status kupca-proizvodjaca,odavno sam poslao zahtev,nikakav odgovor do sada nisam dobio.U Kraljevu se ili niko ne javlja,ili nemaju pojma o cemu se radi ako se jave.Isto je i sa pitanjima putem mail-a.

sasa

meni proslo kroz glavu kako bi bilo dobro da stambena zajednica odradi takvu investiciju i postane profitabilna, umesto da bude trosak stanarima...

special image