• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVIH 100 EVRA DANAS LEŽE NA RAČUN: Počela isplata subvencija, evo do kada traje prijava i koji su uslovi 

Autor Tamara Jovanović

Prijavljivanje za subvencije je počelo 15. oktobra i trajaće sve do 31. januara sledeće godine.

 Isplata subvencija za zamenu fiskalne kase Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Danas je počela isplata subvencija za zamenu starih fiskalnih kasa novim, i to svim obveznicima koji su se do sada prijavili za subvencije. Privrednici će od države dobijati po 100 evra u protivdinarskoj vrednosti po prodajnom mestu i još 100 evra po fiskalnom uređaju. Oni koji trenutno nisu u sistemu PDV-a dobiće iznos uvećan za 20 odsto.

Što se tiče prijave, jedini uslov je da ona bude uredno podneta. Do sada se, prema poslednjim javno dostupnim podacima, za ove subvencije prijavilo 15.600 poreskih obveznika.

Možda će vas zanimati

"Uvođenje novog modela fiskalizacije doneće velike koristi i za privredu i za državu. On će za privredu biti jeftiniji, jer više neće biti rezervnih kontrolnih traka, godišnjih servisa uređaja i drugih troškova, a što se države tiče, pomoći će borbi protiv sive ekonomije i doprineti stabilnosti fiskalnog sistema", rekao je nedavno ministar Mali.

KAKO SE PRIJAVITI

Prijava se vrši putem portala Poreske uprave ePorezi. Pre toga je neophodno izvršiti prijavu na sam sajt Poreske prijave, kao i prijaviti broj lokacija gde će se koristiti novi fiskalni uređaji. Nakon toga, na portalu ePorezije potrebno da se odabere prijava FIPEFU i da se u njoj unesu ime, prezime, naziv kompanije, PIB. Takođe će vam biti postavljeno pitanje da li je reč o novom ili postojećem obvezniku.

Novi obveznici treba da unesu dva dodatna podatka - ukupan broj lokacija za uređaje i broj računa u svojoj banci.

Kada je reč o postojećim obveznicima takođe je potreban podatak o broju lokacija, kao i podatak o ukupnom broju fiskalnih uređaja. Postojeći obveznici će morati da unesu i IBFM, tj. identifikacioni broj fiskalnog modula za postojeće korisnike i kase.

KO ĆE SVE MORATI DA SE REFIKSALIZUJE

Pod nadzorom Poreske uprave, biće skoro svi privrednici, a samo će neke profesije biti izuzete. Kase će po novom morati da imaju realni sektor, finansijski sektor, usluge, proizvodnja... Praktično, na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije.

Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima, ali i prodavci na pijacama. Na spisku će biti i majstori i stari zanati.

Iz novog sistema fiskalizacije će jedino biti izuzeti taksisti, advokati, prodavci koji prodaju svoju robu na pijacama i onlajn prodavci, a kako je ranije navedeno iz resornog ministarstva, izuzeća su opravdana jer bi u tim slučajevima izdavanje fiskalnih računa otežalo poslovanje.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nik

Još jedna prevara.. taksiju otežava rad, al majstorima je ok.. Prave lažne seminare i okrugle stolove, po već viđenom principu, sve već odlučeno a onda vas kao pitamo za mišljenje.. I prodaju priču, kao da rade za ove što idu po kućama, samo još fali da se ubaci "al to nije sve, ako se danas prijavite dobijate i ..." pun i prazna dobijate..

special image