• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRŽAVA DELI 200 EVRA POMOĆI: Već više od 15.000 firmi dobilo pare - evo koji su uslovi za prijavu

Autor Tamara Jovanović

Prijavljivanje za subvencije je počelo 15. oktobra i trajaće sve do 31. januara sledeće godine.

 Subvencije za novu fiskalizaciju Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Subvencije je već dobilo oko 15.300 firmi, a evo detalja kako da se prijavite za ovu državnu pomoć.

Novom uredbom Vlade Srbije, predviđeno je da obveznici imaju pravo na 100 evra po svakom prodajnom mestu, plus 100 evra po svakom prodajnom uređaju. Za privrednike koji nisu u sistemu PDV, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto.

Možda će vas zanimati

Da bi se prijavili za subvencije, poreski obveznici prvo treba, ukoliko to nisu uradili, da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata. Oni to treba da urade putem portala Poreske uprave ePorezi. Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države.

U Ministarstvu finansija kažu da je prijava za subvencije države jednostavna, da ne zahteva mnogo vremena i da obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno da ne mogu naknadno da menjaju svoju prijavu.

Primena novog modela fiskalizacije neće predstavljati dodatni trošak za privredu, jer država subvencioniše prelazak na novi model fiskalizacije.

"Obveznici fiskalizacije će direktno dobijati novčana sredstva potrebna za prelazak na novi model fiskalizacije. Novca za te subvencije imamo dovoljno, šest milijardi dinara smo za to namenili, jer ne želimo da pravimo trošak privrednicima, već da zajedno uspešno završimo ovaj proces i počnemo sa primenom novog modela fiskalizacije“, naveo je nedavno ministar finansija Siniša Mali.

Kako je istakao, neće se čekati kraj prijava u januaru, nego će subvencije biti isplaćivane u redovnim intervalima.

KO ĆE SVE MORATI DA SE REFIKSALIZUJE

Pod nadzorom Poreske uprave, biće skoro svi privrednici, a samo će neke profesije biti izuzete. Kase će po novom morati da imaju realni sektor, finansijski sektor, usluge, proizvodnja... Praktično, na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije.

Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima, ali i prodavci na pijacama. Na spisku će biti i majstori i stari zanati.

Iz novog sistema fiskalizacije će jedino biti izuzeti taksisti, advokati, prodavci koji prodaju svoju robu na pijacama i onlajn prodavci, a kako je ranije navedeno iz resornog ministarstva, izuzeća su opravdana jer bi u tim slučajevima izdavanje fiskalnih računa otežalo poslovanje.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image