• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SA OVIM GREJANJEM NEMA ZIME, "TOPLOTNI ZMAJ" U STANU: Za pola sata bude i do 30 stepeni! Treba vam samo 1 osnovni uslov

Autor Ivana Lazić

Niske temperature već u septembru, naterale su mnoge da razmišljaju o grejanju zimi.

 Grejanje na kaljevu peć Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Budući da je zavladala panika zbog nestašice energenata, pojedini su već počeli da kupuju šporete i peći na drva za predstojeću sezonu, a mnogi već imaju u stanovima i kaljeve peći, koje su najbolji "čuvari" toplote u stanu, pa je sigurno da sa njima "nema zime”. Toplotu u sebi akumuliraju, pa mogu da je emituju dugo bez potrebe za ponovnim loženjem. Energetski su efikasne, a prednost kaljevih peći u odnosu na ostale tipove grejanja leži u tome što se temperatura njihovih zidova kreće između 80 i 90°C i omogućava veoma komforno grejanje.

Uz kaljeve peći se organska prašina ne pali u onolikoj meri kakav je slučaj sa limenim pećima koje se lože na sličan način. Samim tim, ne dolazi do žarenja koje nije niti zdravo, niti bezbedno. 

Koliko košta kaljeva peć

Cena po kalju kod nas iznosi oko 5-6 evra dok inostranstvu on košta od 20 pa sve do 30 evra po kalju. Formiranje konačne cene peći kreće od toga i sve zavisi od daljih zahteva i samog majstora. Dimenzije kalja su 24×21,5 ili 22×22 cm, a jedan kalj može da zagreje 1 kubni metar. Na tom osnovu se planira količina kaljeva koja je potrebna za izgradnju kaljeve peći za određenu stambenu jedinicu.

Nije toliko poznato da kaljeve peći mogu da rade na struju i gas, ali j­e zbog neusaglašenih regulativa u našoj zemlji najzastupljenija varijanta grejanja na tvrdo gorivo. Poteškoća sa krišćenjem kaljeve peći je u njihovom korišćenju. Većina korisnika električnih kaljevih peći uglavnom ne koriste svakdonevno. Međutim, kaljeve peći svoj maksimum pokazuju kada se lože svaki dan u periodu tokom kojeg se peć ne gasi. Iz tog razloga, prvo grejanje u sezoni mora da bude najintenzivnije, što podrazumeva i visoku potrošnju energije, prenosi portal Gradnja.

Izvor: Youtube/Screenshot/Radio-televizija Vojvodine

Vrste kaljeve peći

Kaljeve peći se dele na lake, srednje-teške i teške, i mogu se prepoznati po učestalosti loženja. Laka kaljeva peć se loži dva do tri puta na dan, a nakon što je zagrejete uz jutarnju kafu, bićete mirni narednih šest do sedam sati. Srednje-teške kaljeve peći su one koje toplotu emituju oko 8 sati bez prestanka, pa ih korisnici lože uglavnom dva puta dnevno. Peći iz teške kategorije najviše štede energiju jer zahtevaju samo jedno loženje tokom dana. Isto tako, tip kaljeve peći proporcionalno utiče na intenzitet prvog loženja u sezoni, što znači da ćete laku peć ugrejati za svega pola sata, srednje-tešku za do sat i po, a prvo loženje teške može da traje i nekoliko sati.

Dimnjak osnovni uslov

Osnovni tehnički uslov koji jedna stambena jedinica mora da ispoštuje pre ugrađivanja kaljeve peći jeste da poseduje dimnjak određenog preseka, i to najčešće Ø160. Svaka kaljeva peć zahteva servis nakon 10 do 20 godina, a vreme potrebno za izgradnju kaljeve peći je najmanje 2 dana ako se radi od početka. Kaljeve peći mogu da se grade na licu mesta, ali i u radionici. Kada se završi, kaljeva peć se do konačne lokacije prenosi u prstenovima. Naravno, ovo ne važi za sve kaljeve peći, već samo za one do određenih dimenzija.

Izvor: Youtube/Screenshot/Radio-televizija Vojvodine

O tome kako izgleda svakodnevni život uz kaljevu peć opisao je Tomislav Tomić iz Beočina.

"Hepo kocke su vrlo praktična i jeftina stvar, tako da koristim i njih. Potrebno je malo potpale, za šta koristim nešto manje komade bukve, a kad se to razgori onda ubacim jednog ili dva "kapitalca“. Naša peć ima dosta veliko ložište, tako da na dnevnom nivou ložimo dva puta, a kada ne uranimo i kada nije jako niska temperatura, može da se izdrži sa jednim, taman do spavanja. Ovo nam je tek druga sezona i čini mi se da će neki prosek za sezonu biti dve palete, to jest četiri metra prve klase.“, kaže Tomislav.

Dug niz godina pre nego što se sa devojkom uselio u novi stan, Tomislav je živeo u objektu sa centralnim grejanjem. Stoga mu održavanje peći predstavlja poseban izazov kada ima poslovne obaveze.

Izvor: Youtube/Screenshot/Radio-televizija Vojvodine

"Tada sam, istina, jako lenj da se spustim do podruma i zapravo je to jedini trenutak kada mi nedostaje centralno grejanje. Ipak, meni se stan u koji smo se uselili još više dopao kada sam video kaljevu. Ništa ne može da zameni osećaj prirodne toplote. Prednost naspram centralnog grejanja je prvenstveno cena i to što sami birate temperaturu i ritam grejanja. Naš "zmajić“, kako je zovemo, zagreje glavnu prostoriju i do 29°C, dok u najudaljenijoj sobi kroz koju toplota putuje kroz dugačko predsoblje bude oko 22°C. Jedina prava mana je čišćenje peći i dimnjaka pred sezonu“, konstatuje Tomislav.

(MONDO/Gradnja.rs)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 36

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Imam 35 godina i kaljevu pec koju je moj deda napravio pre 54 godine,njena specificnost je sto pocinje da greje posle sat vremena aktivnog lozenja,a zavisi od temperature napolju lozi se i po 3 sata,kada se posle 3 sata aktivnog lozenja zatvori onda ona pocinje da isijava i drzi dugo toplotu,na ovu cenu drva koja je u mom selu trenutno 13 000 za kubik jeftinije i zdravije je uzeti norveski radijator.imam ga u spavacoj sobi koja je dimenzija 4×4×3 i dobijem maksimalno 6 hiljada za struju ako je mesec bas hladan i ako ga ne gasim 17-18 sati

Trisa

Kaljeva pec i unutra dva grejaca po 3kW i palis samo nocu, radi kao elindivka cak i bolje. Elindovka i jeste neka vrsta kaljeve peci, samo je lim okolo, nije ozidana

Mile

Ne znam zasto je problem prihvatiti da je individulano lozenje puno jeftinije od gradskog grejanja. Moze sa 4 metra drva lagano da prodje 40 kvadrata stan i to da se ne stedi. Kaljeva greje i nocu za razliku od gradske toplane. 4 metra drva 200 eur bilo u maju. A za gradsko grejanje daces bar 500 eur godisnje za tu kvadraturu i greju te od 6 ujutro do 23h navece. Racunica gradskih toplana debelo ne valja, jer bi njihovi grejanje tj udruzeno moralo biti bar duplo jeftinije od individualnog. Ali treba platiti toliko direktora, sluzbenika, i neradnika, plus ove nelegalno prikljucene sto nista ne placaju. Naravno da je veca udobnost daljinsko grejanje ali za nekog ko je aktivan izmedju 6 i 23h.

special image