• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVU VALUTU VIŠE NE MOŽETE DA ZAMENITE U SRBIJI! Oglasila se Narodna banka, sve zbog poremećaja na tržištu

Autor Sara Gajić

Narodna banka Srbije je saopštila da je obustavljena trgovina jedne valute na našem tržištu.

 Danska kruna ne može da se zameni u Srbiji Izvor: Africa Studio/Shutterstock

Trgovina danskom krunom obustavljena je na domaćem trištu zbog poremećaja na međunarodnom tržištu u prodaji i otkupu tih novčanica, saopštila je Narodna banka Srbije.

"Zbog poremećaja na međunarodnom tržištu u transferu (repatrijaciji) novčanica danske krune (DKK) u Dansku, Narodna banka Srbije je kontaktirajući svoje inokorespondentske banke, obaveštena da su prestale da trguju ovim novčanicama do daljeg", saopštila je NBS.

Pored toga, banke su navele da rade na pronalaženju rešenja kako bi ponovo otpočele s trgovinom ovim novčanicama, ali da je to u ovom trenutku neizvesno, budući da su poslovne banke u Danskoj, preko kojih se radi repatrijacija novčanica danske krune, zaustavile taj proces zbog izvesnih regulatornih zahteva.

"Narodna banka Srbije je stupila u kontakt i s centralnom bankom Danske radi dobijanja informacija o ovom problemu i mogućim rešenjima. I potvrđeno je da je problem nastao na relaciji poslovnih banaka iz Danske i njihovih korespondentskih banaka i da trenutni poremećaj nije rezultat propisa niti restrikcija centralne banke, već poslovnih odluka banaka u Danskoj, ali da se radi na pronalaženju odgovarajućeg rešenja", navodi se u saopštenju.

Narodna banka Srbije je obavestila poslovne banke u Srbiji da usled restriktivnih mera u Danskoj u vezi sa otkupom efektivnog novca, Narodna banka Srbije prestaje s prijemom danske krune, kao i da će banke biti obaveštene ako ponovno počne prijem predmetne valute. NBS napominje, međutim, da domaće poslovne banke ako imaju mogućnost trgovine novčanicama danske krune sa svojim inokorespondentskim bankama, mogu da nastave s prodajom i otkupom ovih novčanica od klijenata. Odnosno, u tom slučaju nemaju bilo kakva ograničenja nametnuta od strane Narodne banke Srbije.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MIŠ

DANSKA SIROTINJA NASPRAM EVROPSKOG TIGRA

Jeste kako da ne

@MIŠ A ti mislis da su tamo svi bogati? Jeste jedno 15%, ostali natezu kraj sa krajem a bar njih 20% jedva prezivljava ili mislis da higijenicari, portiri, konobari, itd voze najnovije mercedese, nose rolexe i zive u vilama. Kad vidim ove sto makli iz zemlje nisu kako mastaju i zamisljaju zivot preko, smehotres.

Djo

Ništa nije trulo, već jednostavno izvlače svoju monetu iz monetarnog haosa i bajke o inflaciji, deflacija i tako dalje, da bi sprečile idiote trgovce da dižu cene, zapečate je na jedan iznos kao što je bilo nekad u kraljevinama i carstvima, do pojave prvih bankara, nije bilo inflacije, roba je važila ista cena dok je trajala i kraljevina ili carstvo, ona su se i menjala ali cena robe je bila ista, naravno, ako je nestašica, može da poskupi ako ima previše, onda je bagatela, ali novac je imao istu vrednost, i to su bile kovanice...

special image