• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOBRO POGLEDAJTE OVU STAVKU NA RAČUNIMA ZA STRUJU: Stigli obračuni, proverite da li ste dobili popust na potrošnju

Autor Ivana Lazić

MInistarka Dubravka Đedović pozvala je građane da na svojim oktobarskim računima obrate pažnju na popust za uštede u potrošnji.

 Popust na računima za struju  Izvor: Stefan_Stojanovic/MONDO/Stefan Stojanovic

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović apelovala je na građane i privredu da se ponašaju odgovorno u ovim teškim vremenima i pozvala građane da na svojim oktobarskim računima obrate pažnju na popust za uštede u potrošnji električne energije.

Domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za pet do 20 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine ostvaruju pravo na popust od 15 odsto. Za uštedu električne energije za 20 do 30 odsto umanjenje će iznositi 20 odsto, a za uštedu veću od 30 odsto obračunavaće se 30 odsto popusta “, podseća Đedović.

Popust je iskazan u okviru stavke 6 – popust za racionalnu potrošnju elektične energije. Obračunava se na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije od 16. septembra, kojim se preporučuje "Elektroprivredi Srbije“ da domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije odobri u periodu od 1. oktobra 2022. do 31. marta 2023. godine.

Izvor: Screenshot

Ako se uzme prosečni račun u zimskom periodu, koji je relevantan za popuste, on je za period od oktobra 2021. do marta 2022. bio na nivou 401 kilovat sat po domaćinstvu. Ako bi domaćinstvo u istom periodu ove godine ostvarilo uštedu od 10 odsto to bi značilo ukupno smanjenje oko 980 dinara.

Oni koji uštede 30 odsto će značajno umanjiti račun, tako da ova ušteda može ići i do 2.200 dinara. Za one koji imaju veću potrošnju od, primera radi, 2.000 kilovat-sati, ako bi se smanjila za 10 odsto ušteda bi bila na nivou 7.500 dinara ili nekih 28 odsto računa. Ako bi se za 30 odsto umanjili kilovati, onda bi im tačun bio manji za 11.000 ili 12.000 dinara.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ana

Šta je sad ovo pod stavkom 7? Da li je to bilo ranije? Ove stvari nikad ne gledam na računu, iskreno. Samo pogledam koliko je potrošeno po skupljoj, koliko po jeftinijoj. Ali koliko vidim, neke stavke se izmišljaju. Kao daju ti popust, a ovamo uzmu za neku glupost.

Djoko Lojanica

Smatram da nama rođenim gradjanima Beograda računi za struju moraju bit dosta manji.Ipak je život u Beogradu skuplji.Mi Beogradjani dajemo dosta ostalim gradjanina Srbije,tako da je za očekivat da nam bar nekako vrate

Firga

Puna podrška novoj ministrici energetike.

special image