• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKA JE SAD CENA PŠENICE, SVUDA DEFICIT ŽITARICE: Od početka rata, Srbi krenuli u potrošačku histeriju! Ima li razloga

Autor Ivana Lazić

Cene pšenice na pijacama za nedelju od 7 do 14. novembra iznosi 40 dinara za džak od 50 kilograma u Beogradu, dok je ta cena nešto niža u drugim gradovima.

 Cena pšenice 2022 Izvor: Youtube/SremskaTelevizija/Screenshot

Pšenicom se od svih žitarica poslednjih dana najviše trgovalo, pokazuju izveštaji Produktne berze. Od početka novembra prisutna je veća ponuda u odnosu na tražnju. Iako je i dalje najaktuelnija pšenica sa proteinom 11,5-12%, u ponudi se našla i pšenica sa većim sadržajem proteina.

Na strani tražnje, najviše upita bilo je za pšenicu sa proteinom. Ovom žitaricom trgovalo se u cenovnom rasponu od 39,20 do 39,50 din/kg bez PDV-a. Nedeljni ponder iznosi 39,35 din/kg bez PDV-a (43,29 din/kg bez PDV-a), što je pad za 1,33% u odnosu na prethodnu nedelju.

"Cene pšenice dosta idu na gore, dugo je bilo 36 dinara po kilogramu, sada ide na 38, do čak 41 dinar. To se i očekivalo, malo pšenice ima i u Evropi i u svetu, ruska pšenica je i dalje pod embargom, ubuduće se tek očekuje rast cena hlebnog zrna", govorio je nedavno agronom Dragan Krupešanin za Sremsku televiziju.

Cene pšenice po gradovima

Cene pšenice na pijacama za nedelju od 7 do 14. novembra iznosi 40 dinara za džak od 50 kilograma u Beogradu, dok je ta cena u Kraljevu 48 dinara, u Loznici 43, u Nišu 40, Vranju 44, Zrenjaninu 45, dok je u Užicu cena džaka 48 dinara.

U maloprodaji se cena džaka pšenice od 50 kilograma kreće od 42 do 45 dinara.

Srbija ima zalihe 

Građani su od početka rata u Ukrajini, počeli da kupuju veće količine brašna, ulja, šećera, a Sunčica Savović, direktorka udruženja "Žita Srbije" ranije je napomenula da za tim nema potrebe jer su zalihe žitarica na lagerima prodavaca velike.

"Raspolažemo više nego dovoljnim količinama. Ljudi ne treba da upadaju u potrošačku histeriju. Mi nikada nismo zavisili od ruske i ukrajinske pšenice i kukuruza. Oni su veliki proizvođači, cena njihove robe utiče i na našu jer je plasiramo na istom delu svetskog tržišta, ali naše tržište nema problem", istakla je ranije Savovićeva.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image