Marija iz Beograda radi godinama u inostranstvu kako bi zaradila za nekretninu u Srbiji. Kako navodi za Blic Biznis pre korone je imala ušteđevinu za kupovinu stana, ali je to odložila jer je htela da "sačeka još malo", sad se gorko kaje. "Pre korone sam imala ušteđevinu za manji stan blizu centra, ali sam odlučila da sačekam još malo sa kupovinom i prikupim za veću nekretninu i u samom centru. Danas se gorko kajem što sam tako postupila, jer sada za taj novac ni na periferiji ne mogu da nađem".

Nažalost ona nije jedina kojoj je neprestano poskupljenje nekretnina poremetilo planove kupovine. Oni koji su propustili šansu da obezbede krov nad glavom pre dve godine, dok su cene bile pristupačnije, sada su u ponovo u dilemi, da li kupiti koliko se može po trenutnim cenama ili čekati da se one vrate na staro? Na ovo pitanje struka na žalost nema dobre vesti.

"Da se cene vrate na staro to se sigurno neće dogoditi. Ono što možemo da očekujemo jeste da će negde u martu doći do smirivanja cene, u smislu da neće 'skakati' 2, 3 odsto mesečno, nego će se povećavati za jedan ili 1,5 odsto. Ali će svakako i dalje rasti, jer nemoguće je da stanu kada sve poskupljuje, gorivo, građevinski materijal, a posebno struja, koja je glavni input za gradnju", kaže za Blic Biznis Milić Đoković, procenitelj i stručnjak za tržište nekretnina.

Ako uporedimo trenutne cene sa onima od pre tri godine, vidimo da je prosečan kvadrat stana u novogradnji u Beogradu poskupeo za gotovo 700 evra u odnosu na 2019. godinu, kada je mu je prosečna cena bila 1.613 evra. Prema najnovijim podacima Republičkog geodetskog zavoda(RGZ) za drugi kvartal tekuće godine, prosek kvadrata u prestonici je oko 2.304 evra.

U Beogradu se proda oko 20.000 stanova na godišnjem nivou, što je za grad od dva miliona stanovnika relativno mali broj. Ocena na međunarodnoj konferencije o nekretninama u Jugoistočnoj Evropi "Balkans Properti Forum 2022". da je ove godine potražnja za poslovnim prostorom udvorstručena i to je razlog što investitori i finansijeri nastavlju projekte u toj oblasti i trenutno grade oko 200.000 kvadratnih metara u Beogradu.

U Novom Sadu kvadrat je blizu 2.500 evra. U Nišu i Kragujevcu je još uvek moguće naći stan za 1.200 evra po kvadratu, dok u Pančevu, prosečna cena kvadrata je prešla 1.300 evra.

(MONDO/Blic Biznis)