• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OD 1. JANUARA POSKUPLJUJU STRUJA I GAS! Evo i za koliko - Oglasilo se Ministarstvo energetike!

Autor Uroš Matejić

Jasna je i računica da će račun prosečnog domaćinstva biti uvećan za 200-300 dinara.

 Poskupljuju struja i gas Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ministarstvo rudarstva i energetike podseća da će cena električne energije od 1. januara 2023. godine biti korigovana za 8%, a gasa za 11% i da je svako dovođenje građana u zabludu nedopustivo.

"Kada je u pitanju cena električne energije, na nju ne utiče samo cena utrošenih kilovat-sati već i niz drugih stavki, koje će ostati nepromenjene. Analiza pojedinačnih stavki cena energije po zonama i tarifama iz cenovnika objavljenog u Službenom glasniku je jedno, a potpuno drugo je prosečno povećanje cene u procentnim iznosima. U 8%, koliko iznosi, prosečno povećanje ulaze i druge stavke koje nisu povećane, poput obračunske snage. Važno je naglasiti da je prosečno povećanje ono što će građani dobiti na računima. Jasna je i računica da će račun prosečnog domaćinstva biti uvećan za 200-300 dinara", objašnjeno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Podsetili su da je poslednja korekcija cene gasa bila je 1. jula 2022. godine.

"Prelazak na novi sistem obračuna potrošnje stupio je na snagu 1. oktobra 2022. godine i uzeo u obzir tadašnje, važeće cene, koje su putem koeficijenta prevedene u kilovat sate i niko nije oštećen promenom sistema obračuna. U suprotnom, poskupljenje o kojem pišu pojedini mediji već bi bilo na računima. Od 1. januara 2023. primenjivaće se nove cene, uvećane za 11%, a koje su objavljene u Službenom glasniku i zvaničnoj stranici Srbijagasa", saopštili su.

"U doba svetske energetske krize i svakodnevnog rasta cena energenata i energije, država je prinuđena da donosi mere koje će nam obezbediti sigurno i stabilno snabdevanje, a naš sistem učiniti što manje zavisnim od geopolitičke situacije. I ovoga puta, država je vodila računa da maksimalno zaštiti građane tereta energetske krize, zbog čega cene struje i gasa ostaju u velikoj meri subvencionisane od strane države i među najnižim u Evropi. Molimo medije da se ponašaju odgovorno i etično, da ne plasiraju površne i netačne analize kojima se širi panika".

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dani

Povećajte cenu rada u Srbiji kako bi ljudi imali da prežive. Kako cene rastu svih namirnica , energenata , lekova bice veća smrtnost nego za vreme COvida 19

Miki

Sve je u zadnjih par godina poskupelo i 50% samo plata se digne za 2000 dinara. Ekonomski savet nase zemlje treba da se zapita ima li vise radnika u Srbiji ili privatnika koji se stite pa zakonom nece da podignu minimalac bar za 50%. Ako mi radnici budemo bojkotovali rad, neka gospoda vlasnici ostanu sami raditi u svojim firmama.

special image