Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u intervjuu za ABC da veruje da su pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o okončanju rata i dalje mogući. Makron je rekao da je Putinova velika greška što je pokrenuo invaziju na UkrajinuMakron je u intervjuu govorio o poseti Vašingtonu i jačanju Francuske kao najstarijeg saveznika SAD, posebno tokom rata između Rusije i Ukrajine. Novinar ABC-a je pitao Makrona o njegovoj viziji uspešnih mirovnih pregovora.

"Dobar mir nije mir koji obe strane neće prihvatiti na srednji i dugi rok", prokomentarisao je francuski predsednik. "Mislim da je predsednik Putin napravio veliku grešku time što je započeo ovaj rat", rekao je Makron, misleći na sporazume iz Minska koji su potpisali Ukrajina i Rusija posle 2014. godine u nastojanju da spreči rat. Od tada Putin govori da ne priznaje taj sporazum.

"Postojao je politički i diplomatski proces u koji je bila uključena međunarodna zajednica. I on je odlučio na svoju ruku, na osnovu lažnog narativa, rekavši da će NATO iskoristiti Ukrajinu da napadne Rusiju, što je potpuno pogrešno", rekao je Makron.

Novinar je pitao Makrona da li je čovek sposoban da donese tako pogrešnu odluku sposoban da pregovara o miru. "To je pitanje. Ipak, nadam se da će Putin biti racionalan u pregovorima o okončanju rata. Putin je dugo na čelu Rusije, poznaje svoj narod. Pogrešio je što je napao Ukrajinu. Da li je moguć povratak za pregovarački sto sa Putinom? Mislim da je to još uvek moguće", rekao je Makron za ABC.

(MONDO)