• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVI PRIČAJU O CENI ČVARAKA, DRASTIČNO POSKUPLJENJE: Pre koštali 1.000 dinara a sad se nikako ne isplati, "duvan" preskup

Autor Ivana Lazić

Cene čvaraka otišle su u nebo, pa tako cena po kilogramu ide i do 3.500 dinara.

 Cene čvaraka Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ljubitelji čvaraka koji su ovih dana nameravali da ih pazare u trgovinama, ostali su iznenađeni kada su videli da cene "duvan" čvaraka idu i do neverovatnih 2.400 dinara, dok se oni masni još mogu naći za 1.000 po kilogramu.

Pakovanje duvan čvaraka od 150 grama u jednom od poznatih marketa ima cenu od 510 dinara, pa bi u slučaju kupovine kilograma ovog proizvoda kupac morao da izdvoji neverovatnih 3.400 dinara!  U isto vreme, pakovanje od 200 grama masnih čvaraka, takođe poznatog domaćeg proizvođača, u marketima ima cenu od 350 do 460 dinara, tako da je najviša cena kilograma ovih masnih čvaraka 2.300 dinara.

Na beograskim pijacama cene čvarka kreću se od 1.600 dinara, a idu i preko 2.000 dinara. Poznato je da su prerađevine od rase svinja poznate kao mangulica uvek "bile na ceni". Tako je do pre mesec dana kilogram čvaraka od ove rase koštao 1.600 dinara po kilogramu, dok je sada za njih potrebno izdvojiti 1.800 dinara. Prodavci na pijaci kažu i da je cena suve slanine poskupela, pa tako kilogram sada košta 1.650 dinara. 

Prvi uzrok tako visoke cene čvaraka ove godine, jeste u poskupljenju "sirovine" za njihovu proizvodnju - svinjske masti.

"Na listi proizvoda koji su najviše poskupeli za godinu dana, svinjska mast je u samom vrhu pošto joj je cena skočila više nego duplo, pa se u većini prodavnica i na pijacama ne može naći ispod 350, a u pojedinim velikim trgovinskim lancima košta i više od 500 dinara za kilogram", objašnjava doktor stočarstva Radosav Vujić.

Sledeći aspect koji utiče na cenu čvaraka, kako dodaje, jeste veća tražnja ali i veća prodaja. Viša cena ovog svinjskog specijaliteta je poslednica i sve većeg nedostatka tovljenika u Srbiji iz znanih razloga. Čvarci su, inače, gotovo stopostotno domaći proizvod, a kako objašnjavaju odgajivači svinja, njih će biti sve manje.

(Mondo/Blic)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 42

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sramota

Ja sam dete sa sela i ne mogu cvarci da budu skuplji od teletine … cist bezobrazluk

Crna Trava

@Sramota A ti gu pravi i prodavuj za 100 Dinara 5 KILA.

Milenko

I nek je skupo,zasto je kavijar skup,dal se seca neko iz grada kako se tovi svinja.Mi smo najcudniji na svetu,jedemo salame ne cenimo suvo domace meso izbacimo kotlove na drva pa kupimo kotlove na pelet od mlevenog istog drveta,ne nosimo vunu nosimo sintetiku i posle znamo nesto.Sto su cigarete preskupe zasto internet ne kosta sto dinara...

special image