• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FRILENSERIMA STIGAO POREZ ZA 2017. GODINU! Dobili rešenja radnici na brodovima, dizajneri, programeri

Autor Sara Gajić

Oko 8.000 frilensera su dobili poreska rešenja sa dugovanjima za 2017. godinu.

 Frilenserima stigao porez za 2017 godinu Izvor: Miljan Zivkovic/Shutterstock.com

Frilenseri su počeli na kućne adrese da dobijaju poreska rešenja sa razrezanim dugom za 2017. godinu. Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar, kaže da ova rešenja poreznici su poslali sada da ne bi - zastarela. Iako je, kako ističe, plaćanje omogućeno na 120 rata, to su izuzetno veliki nameti za frilensere koji u 2023. treba da plaćaju i tekuće obaveze po novom zakonskom rešenju.

"Tražili smo hitan sastanak sa Poreskom upravom Srbije i Ministarstvom finansija. Nekome se možda čini da ovo nije velik iznos rata, ali, to su samo obaveze za jednu godinu. Šta će da uradi onaj koji dobije rešenje o zaostalom porezu za pet godina? Kako će da plaća i te rate i tekuće obaveze", pita Pogačar, dodajući da će članstvo udruženja odlučiti sa kojim će zahtevima konkretno ići na traženi sastanak.

"Prema našim saznanjima, oko osam hiljada frilensera dobiće rešenja sa određenom poreskom obavezom za 2017. godinu. Uskoro bismo mogli da očekujemo i rešenja za preostale godine", kaže Miran Pogačar. Među pomenutih 8.000 rešenja, najveći broj se odnosi na one koji su prihodovali radeći preko interneta. Međutim, ima i onih koji su zaradu primali radeći na brodovima.

"Sve osobe koje su imale tokom 2017. godine prihode iz inostranstva obuhvaćene su ovim ređenjima", pojašnjava Pogačar. Obračun poreza je, objašnjava, urađen po zakonskom rešenju koje je važilo za prelazni period.

"Međutim, jako je veliki problem što od januara počinje primena novog zakona koji se odnosi na oporezivanje frilensera i koji nije apsolutno zadovoljavajući. Dakle, plaćaćemo porez po novom propisu, a uz to i 120 rata starog poreza. Da ne govorim o krizi, inflaciji, da mnogi gube posao. U ovom trenutku ići na dugovanje od 10 godina je apsolutno nedopustivo i niko ne može da zamisli kako će se to odvijati", ističe Pogačar. Ovih 8.000 rešenja je, navodi - mnogo.

"Za očekivati je da rešenja nastave da stižu i za godine nakon 2017. ako nastave sa poreskom kontrolom. To bi frilensere moglo da dovede u ozbiljan problem, i zato ćemo, na sastanku sa predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave Srbije gledati da se taj problem reši i u korist države, i u našu korist", zaključuje Miran Pogačar.

Podsetimo, frilenseri - bilo da su nastavnici stranih jezika, programeri, dizajneri, kao i svi ostali koji zarađuju po osnovu autorskog dela ili "srodnih prava" - od 2023. imaće mogućnost da biraju jedan od dva modela za plaćanje poreza na svoj prihod. Prema prvom načinu obračuna, od tromesečnih prihoda frilensera oduzima se 96.000 dinara takozvanih normiranih troškova, i na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 20 odsto.

Prema drugom modelu, od tromesečnih prihoda oduzimaju se normirani troškovi od 57.900 dinara ali se oduzima još i 34 odsto ostvarenih prihoda svakog konkretnog frilensera. Na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 10 odsto. Frilenseri će od iduće godine prihode Poreskoj upravi prijavljivati i plaćati kvartalno.

(MONDO/N1)

Pročitajte i ovo

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Otimacina

Ako im ovo prodje sad sa donosenjem novog zakona i naplacivanja poreza unazad minimum 5 god primenice oni taj nacin i na druge delatnosti samo da pronadju gde bi bilo najvise para...uzas sta docekah ovo da mi je neko pricao ne bih verovala

Dokle da nas gaze a mi da cutimo

Mislim da je sve ovo uradjeno planski...da nije svaki priliv bio bi obracunat i porez stog momenta u banci ali to drzavi verovatno.ne bi odgovaralo jer bi vecina gledala da taj isti racun zatvori i da potrazi druge nacine ili bi jednostavno odustao od te vrste zarade....i sta sad ja da ispastam zbog njihovih propusta namernih...kvaran prevarantski postupak prema ljudima...osecam se prevareno od sopstvene drzave jedino bih oprostila da pocnem da placam porez na priliv iz inostranstva POCEV OD 1 JANUARA 2023

jjjjjjj

Ima mnogo vise od 8000 resenja. Samo u mojoj ulici dvoje se pohvalilo da su dobili.

special image