• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GAS I STRUJA SKUPLJI OD DANAS! Evo kako možete da uštedite - tri stavke najvažnije

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Od danas, 1. januara 2023. godine, poskupljuju struja i gas. Na nekoliko načina može da se uštedi novac.

 Kako smanjiti račune za struju Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Struja i gas u Srbiji poskupljuju od danas, 1. januara 2023. godine, za osam i 11 odsto. Sa ciljem da pomogne građanima da uštede Republička Agencija za energetiku (AERS) objavila je u oktobru detaljan vodič za racionalno korišćenje i uštedu struje.

Navodi se da se dve trećine energije u domaćinstvu potroši na grejanje. Kuća koja je dobro izolovana i koja ima kvalitetnu stolariju trošiće i do šest puta manje energije. Nove peći za grejanje iskoriste i do 90 odsto goriva, dok stare koriste oko 50 procenata. Preporučuje se i ugradnja termostatskih ventila na radijatorima i sobnog termostata. Regulacijom toplote na kotlu može da se smanji potrošnja i do petine. 

Republička Agencija za energetiku savetuje i da se na stolariju postave izolacione trake i da se radijatori ne zaklanjaju nameštajem. Takođe je veoma važno na koji način se kuva. Potrebno je da se koriste posude koje odgovaraju veličini ringle, da se koriste poklopci. Ringla bi trebalo da se isključi pet minuta pre kraja kuvanja, a rerna deset, piše Kurir.

Preporučuje se i da se nabavi bojler koji je odgovarajuće veličine. Poželjno je da se on postavi što bliže mestu potrošnje. Bojler radi uštede treba držati podešen na temperaturu između 50 i 60 stepeni, a uključivati noću u vreme četiri puta jeftinije električne energije.

Bitno je takođe i kakav je frižider. Preveliki rasipa energiju pošto hladi bez obzira na to koliko ima hrane u njemu. Preporučuje se da njegovo mesto ne bude pored izvora toplote. AERS upućuje na korišćenje štedljivih sijalica koje sa pet puta manjom potrošnjom daju isto svetla, i savetuje kupovinu sijalica energetske A klase.

Nove mašine za veš troše upola manje energije i vode nego stare podseća AERS a uz korišćenje efikasnih sredstava može se prati i na nižim temperaturama. Navode i da mašine za pranje posuđa troše znatno manje tople vode nego pri ručnom pranju. Iz AERS-a prepručuju da mali kućni aparati što manje rade u stendbaj režimu, jer tako troše i do petine energije.

(MONDO/Kurir)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lepi Mića

Kao i uvek do sada, naša Vlada brine o građanima i pametno ih savetuje. Bravo!

Realni clan propalog drustva 💯

Srecna nova godina i nova poskupljenja , pogotovo ovima sto su na trgu slavili sinoc pa sad neka slave i ovo!!!

No name

Lepi saveti,samo što niko ne pita da li ljudi imaju novac za nove mašine,frižidere...Odličan početak pa Srećna Nam Nova godina!

special image