• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STRUČNJAK UPOZORIO! NAJVIŠE SE FALSIFIKUJU OVE NOVČANICE! Objasnio kako da se građani zaštite od prevare

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Stručnjak objasnio kako može da se prepozna falsifikovana novčanica.

 Screenshot_2.jpg Izvor: Youtube/Prva/Screenshot

Sa uvođenjem evra u Hrvatskoj pojavile su se lažne novčanice koje kruže ovom zemljom, upozorava njihova policija. Stručnjaci u Srbiji navode da je falsifikovan novac deo svakodnevnog života i da i građani mogu krivično da odgovaraju ukoliko ne prijave da sumnjaju da je neka novčanica lažna

Falsifikovanje novca je krivično delo, podsećaju stručnjaci. "Građanin, koji ima sumnju da kod sebe ima falsifikovanu novčanicu, treba da ode u prvu banku ili policijsku stanicu i da to prijavi. U slučaju da to ne uradi, nego pusti novčanicu dalje u opticaj, rizikuje da izvrši krivično delo falsifikovanja novca i konkretno, za ovu radnju, može da bude kažnjen zatvorom do tri godine", kazao je Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za borbu protiv falsifikovanja u Narodnoj banci Srbije, za Prvu.

Jeremić objašnjava da će se novčanica, za koju postoji sumnja da je falsifikovana, proveriti u Narodnoj banci Srbije. Ukoliko se utvrdi da jeste, materijalnu štetu trpi građanin koji ju je doneo u prvu banku ili policijsku stanicu. Ukoliko se utvrdi da je original, novčanica će biti vraćena. 

Kako prepoznati falsifikovanu novčanicu
Izvor: Youtube/PrvaTv

Sagovornik otkriva da se najčešće falsifikuju novčanice od 100 evra. Iz tog razloga Jeremić je pokazao na koje detalje na njoj treba da obratimo pažnju kako ne bi falsifikat završio u našim rukama. "U levom uglu, koji nije obojen, imate vodeni žig na kom je motiv isti kao glavni motiv i on je mnogo jasniji i čitljiviji nego na falsifikatima. Na originalnoj novčanici se vidi i zaštitna nit. Jagodicama prstiju treba da pređete preko glavnog motiva i osetićete hrapavost. Kod falsifikovane novčanice toga nema", kazao je Jeremić. 

Stručnjak je napomenuo i da se boje na novčanicama razlikuju, kao i zvuk koji papir proizvodi. Napominje se da falsifikat može da se dobije i u menjačnici i da svaku novčanicu treba proveriti na licu mesta. 

(MONDO) 

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

xx

Kažnjava se ako ne predaš lažnu novčanicu a onda ako je predaš i ako se utvrdi da jeste lažna, materijalnu štetu trpi građanin koji ju je doneo u prvu banku ili policijsku stanicu?!?!?!?!?!?! Dakle kriv si ti svakako i da daš lažnu novčanicu i da ne daš, a ne onaj ko te je prevario i odakle potiče lažna novčanica i očekujete da vam ljudi idu u susret?

Neko tamo

@xx Da, kriv si kako god okreneš a materijalno si tek ugasio :)

special image