• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TE REZERVE GASA OSTAVLJAMO ZA NE DAJ BOŽE! Srbija u sjajnoj poziciji, grejna sezona gotova, ali se spominje POSKUPLJENJE

Autor Uroš Matejić

Bajatović je prvo govorio o potrošnji gasa, ali i skladištenju istog, koje se sigurno neće ni načeti.

 Srbija ima gasa za ovu sezonu Izvor: Shutterstock/FedotovAnatoly

Srbija je u zavidnoj poziciji što se tiče količine gasa, do kraja grejne sezone će biti bezbrižno, bez obzira na sukobe i terorističke napade u svetu. Skladišta se ne remete, a EPS je u stabilnoj poziciji, a čak se pojavio i kao izvoznik energenata.

O stabilnosti energenata do kraja grejne sezone u jutarnjem programu Kurir TV gostovao je Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa". Bajatović je prvo govorio o potrošnji gasa, ali i skladištenju istog, koje se sigurno neće ni načeti.

"Što se tiče potrošnje gasa i električne energije, sa obzirom da dobar deo stanovništa upravo to koristi, ide odlično. Sada možemo i zvanično da kažemo da je ova grejna sezona zatvorena što se tiče gasa. Mnogo električne energije proizvodimo iz gasa, što je pomoglo kolegama iz EPS-a. Poboljšao se i iskop uglja, videli ste da se EPS u jednom momentu pojavio kao izvoznik, a smatram da je to dobro. To je posledica dobre hidrologije, u tom smislu, stvarno nas je pogledao Bog", poručio je Bajatović, pa nastavio:

"Što se tiče skladišta gasa 'Banatski dvor', sigurno ga nećemo ni pipnuti do kraja grejne sezone. Te rezerve gasa ostavljamo za 'ne daj Bože' situacije, kao npr. da se dogodi teroristički napad na turskom toku, prema Crvenom moru, kao što je bilo na severnom toku jedan i dva", rekao je on.

Nakon toga, uporedio je situaciju Evrope sa Srbijom, rekavši da smo mi odlično odigrali datu situaciju po pitanju energenata:

"Cenovno je takođe odlična situacija. Obelodanjeno je da će biti 11% veća cena i za građane i za fabrike. Svakako, da je to najjeftinije u Evropi. Realna cena gasa za domaćinstvo će biti oko 40 dinara, shodno vašem distributeru, jer nije 'Srbijagas' jedini. To zaista nije mnogo, ova manja potrošnja usled povećanih temperatura je dobro došla i za naše novčanike. Što se tiče potrebe za energentima, Srbija je odlično odigrala i na vreme se pripremila. Evropa je popunila skladišta, jer nije očekivala ovakav razvoj rata u Ukrajini, a to je uradila na račun industrije. Ako popunite na račun industrije, samim tim nema radnih mesta, opada GDP, upadate u recesiju, dolazi do inflacije...", rekao je on.

(MONDO/Kurir)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image