• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTKRIVENO KADA BI RUSKI GAS MOGAO DA STIGNE U SRBIJU: Završen poslednji deo gasovoda "Turski tok" u Bugarskoj!

Autor Aleksandar Nastevski

Srbija će samo od tranzita gasa zarađivati čak 75 miliona evra godišnje, a ekonomisti veruju da će ovaj energent biti jeftiniji za domaćinstva

Prve količine gasa kroz gasovod "Turski tok" mogle bi da poteknu do potrošača u Srbiji do proleća naredne godine, kako se saznaje.

Naime, ovaj krak gasovoda spojen je sa bugarskim, pa nema više prepreka da ovaj energent krene i kroz našu zemlju.

Možda će vas zanimati

Prema ranijim najavama, Srbija će samo od tranzita gasa zarađivati čak 75 miliona evra godišnje, a važno je što ćemo konačno gas dobijati iz više izvora.

Izgradnja gasovoda "Balkanski tok" faktički je završena, pošto je bugarski deo gasovoda "Turski tok" spojen sa deonicom u Srbiji, preneli su ruski mediji.

"Balkanski tok" je krak "Turskog toka" kojim će se ruski gas transportovati do Srbije i dalje ka Evropi.

 "'Balkanski tok' je završen, povezan je sa gasovodom u Srbiji. Zvanični događaji u vezi sa završetkom gasovoda se ne održavaju zbog pandemije korona virusa i ceremonija će verovatno biti održana kasnije", rekao je jedan izvor upućen u dešavanja, pišu ruski mediji.

Gasovod u našu zemlju ulazi kod Zaječara i izlazi kod Horgoša, dugačak je 403 kilometra i ima kapacitet 13 miliona kubnih metara gasa.

Kada Mađarska završi svoj deo radova, gas će se transportovati i do ove države, a Srbija bi od tranzita godišnje mogla da zarađuje čak 75 miliona evra, najavljivali su ranije zvaničnici.

"Svi kapaciteti 'Turskog toka' su 100 odsto rasprodati. To znači da je ovo komercijalni projekat. Istočna Evropa je gladna gasovoda i ne treba politički to da se sprečava", izjavio je ranije direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Stručnjaci ističu da je ovo sjajna vest, te da će sa završetkom gradnje gasovoda i puštanjem gasa neminovno doći i do sniženja cene ovog energenta za srpska domaćinstva.

Velika prednost

"Završetak radova na ovom projektu ima višestruke prednosti za našu zemlju. Sasvim je jasno da nam je potrebno više izvora gasa, da on ne stiže samo sa jedne strane i da u slučaju krize imamo alternativu. Takođe, jedna od glavnih prednosti jeste i ta što bi taj gas sada mogao da bude jeftiniji za naša domaćinstva, biće smanjeni troškovi transporta, pa je realno očekivati i nižu cenu", kaže ekonomista Ljubomir Madžar i dodaje: 

"Jedna od ključnih stvari je i ta što ćemo moći da naplaćujemo tranzit do drugih zemalja, pa će se i sam gasovod brzo isplatiti. To su sve jako dobre vesti".

Na pitanje da li je realno očekivati da u narednim mesecima energent iz Rusije krene "Turskim tokom" on odgovara potvrdno.

"Realno je očekivati da to bude što pre. Veliki projekti su najisplativiji ako odmah počnu da rade", kaže Madžar.

Gasovod "Turski tok" kreće od Rusije preko dna Crnog mora do obale Turske. Dalje ide kopneni tranzitni krak preko Turske do granica sa susednim zemljama, pri čemu se gas već izvozi u Grčku, Bugarsku i Severnu Makedoniju.

Nakon završetka izgradnje celokupne infrastrukture, gas će ući u Srbiju i dalje za Mađarsku i Slovačku. Jedan deo kraka iz Srbije biće trasiran prema Republici Srpskoj, a drugi ka Hrvatskoj.

(Mondo/Infomer)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image