• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JANOŠ ZA GREJANJE DAO 200€ ZA SEZONU: Komšije se kunu u ugalj i drva, a on ih sve nadigrao! Kuća sauna, EVO ŠTA LOŽI

Autor Ivana Lazić

Grejanje na paorsku peć i bubnjaru daleko je jeftinije od peći na drva, uglja, peleta ili grejanja na struju.

 Grejanje na paorsku peć Izvor: Profimedia/UrošArsić

Porodica Janoša Tapaija u bačkom selu Sivac ove godine ostvariće veliku uštedu na ogrevu zahvaljujući paorskoj peći i bubnjari. Njih će grejanje koštati od pet do čak 10 puta jeftinije nego njihove komšije koje se od zime brane modernim pećima na drva, ugalj, pelet ili struju.

Janoš će prebroditi zimu sa 300 bala sojine slame, ubačene u paorsku peć, a kupljene za 24.000 dinara.

"Sojinu slamu platio sam 80 dinara po bali, a trista je dovoljno da se bezbrižno grejemo pet - šest meseci. Kad je jako hladno, ubacim dnevno dve bale u paorsku peć, a temperatura u kući bude oko 25 stepeni", navodi domaćin Janoš Tapai. Njegov otac je pre više od 30 godina napravio paorsku peć, koju je Janoš pre nekoliko godina zamenio novom, a njegov sin se potrudio da je uredi tako da sada izgleda kao ukras.

"Sazidali smo paorsku peć od otpadne, prepečene opeke, slične šamotnoj, koju smo jeftino nabavili na obližnjoj ciglani. Zidana je sa blatom i plevom, a temelj joj je od zemlje, koja drži toplotu", objasnio je Tapai.

On ističe da u paorsku peć mogu da se lože i kukuruzovina, čuke (ostaci od okrunjenih klipova kukuruza) i suncokretove stabljike sa džombama.

"To je sve visokokalorično ekološko gorivo i greota je da propada na njivama, gde ne sme da se pali, nego se zaorava", ističe Tapai.

Mnogo ekonomičnije od ostalih greje se u Sivcu i porodica Olujić, kojoj toplotu u kući, na 100 kvadratnih metara, obezbeđuje bubnjara, čiji je glavni energent piljevina.

"Od majstora koji prave nameštaj kupio sam letos kamion piljevine za 40.000 dinara, i to je količina s kojom ćemo se grejati do marta ili aprila", kaže domaćin Vladimir Olujić.

Vladimir ne samo da koristi, nego i za druge izrađuje bubnjaru od lima, za koju veli da je mnogo jeftinija od šporeta ili peći na čvrsto gorivo. Bubnjaru pravi tako da ne liči, kao nekad, na obično bure, već da bude malo umetničko delo, poput one koju je u svojoj kući dizajnirao sa motivom ljudskog lica.

(Mondo/Novosti)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

srednji vek u srbiji 2023 godine!

Na

Rusofile

Beli

Pa moze i na gume, plastiku, ... Niko ne razmislja kad lozi ugalj, drva o zastiti zivotne sredine...

special image