• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PORAŽAVAJUĆE! NA SRPSKIM SLAVAMA JEŠĆE SE SAMO HRVATSKA RIBA? Razlog neverovatan - Isto nas očekuje i za vreme postova

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Srbija sledeće godine neće imati ribe i moraće da je uvozi ukoliko država ne preduzme mere.

 Hrvatska riba na srpskim slavskim trpezama Izvor: qunamax/Shutterstock.com

Ukoliko država ne preduzme neophodne mere Srbija sledeće godine neće imati ribe. Ovo može da dovede do toga da se na našim posnim slavskim trpezama nađe samo hrvatski šaran ili pastrmka. 

Hrvatska riba bi se u Srbiji jela i tokom posta. Uvoz šarana u Srbiju povećan je za 300 odsto, kako navodi Mirjana Miščević, viša savetnica iz Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije. Sagovornica je objasnila da se riba u Srbiji najviše troši za vreme slave Sveti Nikola i za vreme postova. 

"U sledećoj godini sigurno nećemo imati dovoljno rečne ribe, manjak rečne ribe će sigurno biti oko 6.000 tona. Srbija uvozi i morsku i rečnu ribu. Najviše rečne ribe se uvozi iz Hrvatske. Problem je nastao u zatvaranju pijaca u doba epidemije koronavirusa. Većina ribe se prodaje živa, kad su pijace bile zatvorene i ribarnice su bile zatvorene i deo ribe je povučen i vraćen u ribnjake, međutim ta riba je uginula. Na tržištu imamo samo male i srednje ribnjake, veliki ribnjaci nažalost nisu osnovali svoju proizvodnju a jedan od razloga je što je dosta ribe uginulo i što nemamo iste uslove kao naši konkurenti Hrvati i Česi", kazala je Miščević za TV Prva. 

Hrvatska riba na srpskim slavskim trpezama
Izvor: Youtube / Prva

Nikoljdan je praznik Srpske pravoslavne crkve koji se slavi 19. decembra po gregorijanskom kalendaru (tj. 6. decembra po julijanskom kalendaru) i posvećen je Svetom Nikoli, episkopu Mire Likijske. Nikoljdan je najčešća krsna slava kod Srba. Istraživanje je pokazalo da od svih Srba koji slave, 30 odsto njih slave ovu slavu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stamenko

Bruka i sramota ... Nedmović i njegovi nalogodavci dokle su nas doveli... počećemo i brašno uskoro da uvozimo, lepe se provizije dobijaju na podizanju stranih kredita

Aca

Naš najveći ribnjak Ečka je nedavno kupio Matijević i prekinuo proizvodnju i isusio ga. To je inače bio najveći ribnjak u evropi poznat po kvalitetu šarana.

Manga

Hrvatska riba? Nisam znao da i ribe imaju nacionalnost i vjeru.

special image