• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MANDARINE JEFTINIJE OD JABUKA, A ŽIVIMO U SRBIJI! Rusija nam pomrsila konce, stručnjaci o uvozu voća, ali i kvalitetu

Autor Marija Ivetić

Agroekonomisti govore za MONDO o tržištu voća, njegovom izvozu, kvalitetu, ali i problemima koje imamo zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

 Koje voće i povrće najviše uvozimo, koje izvozimo i kakve su uvezene jabuke i odakle dolaze Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/YouTube/screenshot/NOVA S/KTV

Svedoci smo da pojedino južno voće kao što su banane ili mandarine, ove zime ima nižu cenu nego jabuke, voće po kojem je Srbija poznata i koje je do pre dve godine moglo da se kupi po ceni od 50 dinara po kilogramu, da bi danas došli u situaciju da cena jabuka iznosi i do 200 dinara po kilogramu. Uzgoj jabuke često se posmatra kao osnovica voćarske proizvodnje naše zemlje, ali jabuke se sve više uvoze iz drugih evropskih zemalja, dok se naše izvoze u rekordnom broju.

Na polju uvoza i izvoza poslednjih godina se u Srbiji dosta toga promenilo, o čemu svedoče i agroekonomski analitičari koji ističu da je ovo vreme turbulentnih dešavanja kada je ekonomija na velikom ispitu.

Milan Prostran, stručnjak za poljoprivredu i agroekonomski analitičar koji je bio pomoćnik saveznog sekretara za poljoprivredu SFRJ, kada je u pitanju uvoz našeg omiljenog voća – jabuke, pretpostavlja da se one danas uvoze najviše iz zemalja koji su najveći proizvođači, a to su na prvom mestu Poljska, iza nje Italija.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Njegov kolega agroekonomista Branislav Gulan kaže za MONDO da su, bez obzira na to iz koje zemlje su uvezene, jabuke u Srbiji dobrog kvaliteta jer fitosanitarna inspekcija kontroliše sve što se uveze. S druge strane, kada je izvoz u pitanju, Gulan kaže da Srbija upravo najviše izvozi voće i povrće, tačnije za 80 miliona dolara godišnje.

„U 2022. godini smo izvezli oko 100.000 tona jabuka i prihodovali oko 96 milona evra. Naše voće se proizvodi na 183 hiljade hektara, dok se jabuke gaje i beru na 25 hiljada hektara. Do sada smo po pitanju izvoza jabuka bili uglavnom okrenuti ruskom tržištu, ali danas tu nailazimo na problem jer je zbog otežanog transporta, izvoz otežan, pa imamo problem sa skladištenjem. Primorani smo da tražimo nova tržišta imajući u vidu da je transport jabuka do Moskve skuplji za 3.000 dolara po jednoj turi, odnosno po jednom kamionu“, ističe agroekonomista za MONDO i dodaje da je potrebno oko 220 tona jabuka za domaću potrošnju, a sve preko toga možemo da izvezemo.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Zašto su banane i mandarine jeftinije od jabuka?

Mandarine se u marketima uglavnom prodaju po ceni od 100 dinara za kilogram, tj. najjeftinije su voće koje je trenutno u ponudi, banane koštaju oko 180 dinara, a jabuke idu čak do 200 i više dinara po kilogramu.

„Banana se u svetu ukupno godišnje proizvede oko 130 miliona tona, a doprema se iz nerazvijenih zemalja gde je jeftina radna snaga. Nasuprot tome, zbog visokih troškova koji su posebno prisutni u prethodnih godinu dana, proizvođači jabuka pokušavaju da kroz cenu koliko toliko nadoknade ulaganja koja imaju, pa ko može da plati, neka plati“, objašnjava za MONDO agroekonomista Milan Prostran.

Prostran dodaje da je nekada upravo južno voće predstavljalo jednu od vodećih stavki u uvozi, pored kafe, a da je sada vodeća stavka svinjsko meso, što je devedesetih godina bilo nepojmljivo.

Kada je uvoz u pitanju, Prostran navodi da Srbija najviše izvozi berzanske proizvode kao što su kukuruz, pšenica, šećer, ulje, a od voća su malina i jabuka vodeće izvozne kulture.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rusija pomrsila konce?

Zato što ste sve njima izvezli, jer dobro plaćaju? Kakvi su nam stručnjaci dobar nam je prinos.

Ma da, bre

I za to je Rusija kriva…

special image