• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U OVOJ VALUTI JE NAJBOLJE DA ŠTEDITE NOVAC! Evo koliko možete da dobijete za godinu dana a da ništa ne radite

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Isplatljivije je štedeti u dinarima u odnosu na evre.

 Štednja u evrima ili dinarima Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Narodna banka Srbije uradila je redovnu polugodišnju analizu isplativosti štednje za period od decembra 2012. do decembra 2022. godine, koja je još jednom potvrdila da je isplativije štedeti u dinarima nego u evrima i u kratkom, i u dugom roku.

U poslednjih deset godina, dinarska štednja je povećana preko pet puta i krajem 2022. godine iznosila je 96,3 milijarde dinara. Uprkos nepovoljnom uticaju različitih globalnih kriza u poslednjih nekoliko godina, uključujući i krizu izazvanu pandemijom virusa korona, dinarska štednja raste, uz povećanje učešća dugoročnih depozita.

Nakon izbijanja krize u Ukrajini početkom 2022. godine, dinarska štednja privremeno se smanjila, pri čemu se pozitivan trend njenog rasta nastavlja od juna prošle godine. U pomenutom desetogodišnjem periodu, i devizna štednja raste, sa 8,3 milijarde evra krajem 2012. godine na 13,7 milijardi evra krajem 2022. godine, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Analiza isplativosti štednje pokazuje da bi štediša u domaćoj valuti na ulog od 100.000 dinara oročen na godinu dana i zanavljan godišnje u periodu od deset godina na kraju perioda oročenja, u decembru 2022. godine, dobio preko 38.000 dinara (gotovo 330 evra) više od štediše koji je u istom periodu na štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa. 

Štediša koji je od decembra 2021. godine štedeo u domaćoj valuti, na uloženih 100.000 dinara, dobio bi u decembru 2022. preko 1.500 dinara više od štediše koji bi u istom periodu oročio 100.000 dinara u evrima.

Na fotografiji ispod možete da vidite ostvarenu dobit za godinu dana.

Izvor: nbs.rs/screenshot

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rodrigez

A da smo ulozili kintu u dukate pre deset godina (24 karata) pa prodali danas…koliko bi zaradili?

Djo

Šta za 1500 dinara godišnje da vam se da štednja, klošari jedni koga zezate,....na 100000 dinara to je ništa, ali ko ima po 2-3-5- miliona dinara godišnje tu može biti lepa cifra, tipa veće prosečne plate...što je opet na godišnjem nivou malo samo ona štednja koja na godišnjem nivou može omogućiti sredstva za mesečne troškove života i to umerene, je isplativa štednja sve ostalo je ništa...mnogo novca zarobljenog koji banka vrti, i ubire prihode, na kreditima kamatama, da li ste papani ili šta da dajete banci tolike novce za papirić na kom je broj vašeg računa, koja fatamorgana, kad treba da se podigne najava deset do petnaest dana unapred, da se isplati tolika suma, jer naravno banke taj novac nemaju , već idu na ono valjda neće pet velikih uloga da se traži povlačenje u jednom danu tu bi pukle....

ZA

Samo švajcarac i nema brige.

special image