• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI ĆE DIZEL DA POSKUPI? Stupila na snagu zabrana uvoza goriva iz Rusije, evo šta nas očekuje na PUMPAMA!

Autor Marija Ivetić

EU je uvela zabranu uvoza ruskog dizel goriva i ostalih naftnih prerađevina čime je dodatno smanjila svoju zavisnost od Moskve.

 Evropa uvela zabranu uvoza ruskog dizela, da li će gorivo u Srbiji da poskupi Izvor: Mondo/Uroš Arsić/Printscreen/Youtube/K1 televizija

U Evropi je od 5. februara na snazi zabrana uvoza ruskog dizel goriva i ostalih naftnih prerađevina, sa ciljem da se omogući da se dizel i dalje isporučuje u zemlje poput Kine i Indije, kao i da se izbegne naglo poskupljenje ovog goriva, što bi nanelo štetu potrošačima širom sveta, ali i da se istovremeno umanji profit koji ostvaruje Moskva.

Postavlja se pitanje da li bi cena dizela mogla da poraste usled povećanih troškova transporta, ali i oporavka privrede u Kini, čija ekonomija izlazi iz restrikcija koje su bile na snazi zbog kovida i ubrzano se oporavlja.

“Srbija u zalihama ima i sirove nafte i gotovih derivata, pa se neće osetiti posledice ovog embraga. Mi ni pre ove zabrane nismo uvozili gotove derivate iz Rusije, tako da neće biti promena po pitanju snabdevanja našeg tržišta. U suštini, zabrana uvoza bi mogla da utiče na cene goriva u samoj Evropi, ali trenutno imamo situaciju da je Evropa napravila zalihe i počela da kupuje gorivo od drugih proizvođača iz Indije, Saudijske Arabije i Kine, odakle će stizati gorivo od prerađene ruske nafte”, objašnjava za MONDO urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković dodajući da je reč o tome da Evropska Unija menja svoje uredbe, odnosno da je donela odluku o kupovini goriva koje su drugi proizveli od ruske nafte.

Međutim, kako naša sagovornica navodi, u slučaju da dođe do velikog poskupljenja dizela, ono će se odraziti i na Srbiju jer se cena goriva određuje prema veleprodajnim cenama na Mediteranu.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

“Odluka EU i članica G7 da zamrznu cenu ruske nafte i da ne dozvole osiguravajućim kućama da osiguraju tankere koje prevoze naftu, zapravo svi paketi sankcija protiv ruskih energenata, nisu doprineli da dođe do poskupljenja sirove nafte jer članice OPEK- a i OPEKA plus, gde se nalazi Rusija, kao i još neki drugi nezavisni proivođači, balansiraju situaciju na tržištu. Znamo da je bilo onih koji su početkom prošle godine prognozirali da će cena nafte stići i do 200 dolara za barel, što se na sreću nas potrošača nije desilo”, navodi Putnikovićeva i ističe da sve dok je cena iznad 70 dolara po barelu, ona odgovara velikim proizvođačima nafte jer imaju dovoljno prostora za zaradu, za ulaganje, kao i za nova istraživanja i otvaranje novih bušotina”, navodi naša sagovornica koja naglašava da u situaciji kada u Evropu stižu nafta i derivati sa daljih destinacija, sam transport utiče na cenu.

Ova cena od oko 80 dolara za barel jeste rezultat smanjenja privrednih aktivnosti u Evropi i ostatku sveta, jedino je Kina sad počela da povečava potrošnju, ali ne treba očekivati značajnija poskupljenja nafte ukoliko geoplotička situacija u svetu ostane kakva jeste, odnosno ukoliko ne dođe do novih zaoštravanja”, zaključuje Putnikovićeva.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 33

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

EU donela zabranu uvoza ruske nafte, pa sad moraju da kupuju naftu od Amera, koji je i dalje uvoze iz Rusije!?

...and justice for all

Тек сад је потпуно јасно колико су Амери моћна сила..., натераш континент од кога си настао, да купује скупљу Руску нафту из треће руке, уваљујеш им танкерима енормно скупљи гас и натераш их да ратују за твоје интересе..., а што је најгоре, натераш их да буду срећни због тога (са изузетком Орбана)... невероватно шта им је све успело са холивудско- СННовском пропагандом.

Vlada

Sve manje imam živaca za ovakve stvari. Auto mi je pri kraju, svako malo se nešto pokvari, registracija otišla nebu pod oblake, gorivo sve skuplje. E vala, pući će mi film, pa ću da ga prodam, i da više ne mislim ni na šta od toga. Vozim se lepo gradskim autobusom, kad mi treba za putovanje uzmem 'autorent', i ne boli me glava. Ovo sve više apsolutno nema smisla.

special image