• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRŽAVA DAJE 300.000 DINARA ZA POKRETANJE SVOG BIZNISA! ALI POSTOJI "CAKA": "Treba napraviti analizu tržišta"

Autor Sara Gajić

Nacionalna služba za zapošljavanje najavila je da će uskoro raspisati konkurs za dodelu subvencija.

 Banka, novac Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Goran Sivački

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) najavila je da će u februaru raspisati javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencija za pokretanje biznisa, a ova pomoć namenjena je onima koji se vode na evidenciji NSZ i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva. Umesto dosadašnjih 250.000 dinara, subvencije će iznositi 300.000 dinara, što je nešto više od 2.500 evra, dok će za osobe sa invaliditetom ona biti 330.000 dinara. Međutim, stručnjaci kažu da ova pomoć sama po sebi nije dovoljna, postoji jedna "caka" na koju morate da obratite pažnju.

"Oni najpre urade analizu kakvih preduzeća Ima najmanje, koja fale, pa se onda raspišu konkursi, ali tu postoje poreske olakšice. Ljudi i po 12-24 meseci budu oslobođeni poreza, a to mnogo znači. To bi trebalo uraditi I ovde, najpre napraviti analizu, stimulisati ono što nedostaje I omogućiti neki grejs period kada su u pitanju porezi. Ali videćemo kada konkurs bude zvanično objavljen", zaključuje Vujović.

Ekonomista Goran Radosavljević smatra da ova mera države da subvencioniše samozapošljavanje može da bude dobra, pod uslovom da je dobro targetirana. "Zapravo jedna od najvećih prepreka kod pokretanja biznisa jeste nedostatak finansija, zato ova mera može da bude jako dobra, podsticaji mogu da budu dobra stvar, ali treba videti za šta će biti dodeljivana sredstva, za koje vrste biznisa itd.", kaže Radosavljević.

Sagovornik smatra i da treba vršiti kontrolu dodeljenih subvencija, kako ne bi dolazilo do situacija da neko uzme novac, a posle godinu dana se ugasi. Inače, najčešće delatnosti koje su do sada podržane subvencijama za samozapošljavanje su iz oblasti proizvodnje i proizvodnog zanatstva, uslužnog zanatstva i intelektualnih usluga.

(MONDO/Nova)

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dexter

Koje gluposti sta mozes sa 300 hiljada da pokrenes.....Pa ja imam vise na racunu ko obican radnik...Glupost

Zlata

Ja sam prošle godine konkurisala ,dobila sam obrazloženje da "ispunjavam "uslove a da nema dovoljno novčanih sredstava država ,tako da je u mom mestu dobilo njih 6 . Počela sam i bez pomoći .Najviše dobijaju oni koji imaju svoj poslovni prostor.Meni nisu priznali prostor od svekra i ako živim u zajednici, a da je prostor od oca i ako ne živim sa njima onda može.Oni koji su kao i dobili uglavnom i zatvore posle jedne god.Ja sam počela i sama ali zato odma te obilaze ko da ću da kradem sama sebe a niko ne pita kad ću da vratim uložena sredstva. Ja ću doći za 14 god u penziju ,iškolovaću decu ali neće biti u zanatskom sektoru a ni privatnici već ETF i ćao Srbijo.

special image