• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZABRANJENO! POSLODAVAC NE SME DA POSTAVLJA OVA PITANJA: Mnoga su bizarna i uznemirujuća - U 1 slučaju su kazne ogromne

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Poslodavac ne sme da pita kandidata da li planira decu, otplaćuje kredit, da li je u braku.

 Šta poslodavac ne sme da pita na razgovoru za posao Izvor: Shutterstock/Photographee.eu

Nelagodna pitanja poslodavaca tokom razgovora za posao mogu da izazovu stres pa je važno da se zna da su neka od njih zabranjena. Poslodavac ne sme da pita kandidata da li planira decu, otplaćuje kredit, da li je u braku...

Pitanja ovakvog tipa nisu relevantna za posao i ni na koji način ne mogu da pokažu da li je kandidat dobar ili nije za poziciju za koju konkuriše. Buduće zaposlene štiti Zakon o radu, a član 18. strogo zabranjuje neposrednu i posrednu diskriminaciju lica koja traže zaposlenje, kao i zaposlenih, s obzirom na pol, rođenje, jezik, rasu, boju kože, starost, trudnoću, zdravstveno stanje, odnosno invalidnost, nacionalnu pripadnost, veroispovest, bračni status, porodične obaveze, sesualnu orijentaciju, političko ili drugo uverenje, socijalno poreklo, imovinsko stanje, članstvo u političkim organizacijama, sindikatima ili neko drugo lično svojstvo.

Takođe, i član 26. ovog Zakona kaže da poslodavac ne sme od kandidata da zahteva podatke o porodičnom i bračnom statusu, kao i o planiranju porodice. Infostud takođe navodi da su zabranjena i pitanja koja se odnose i na to da li kandidat ima kredit, ušteđevinu, da li su mu živi roditelji ili slično, ali ova pitanja nisu definisana zakonom.

Međutim, za neke poslove neka od ovih pitanja se ne smatraju diskriminacijom. Primera radi, ukoliko je za pozorišnu predstavu potreban glumac određenih godina, pol i starost ne predstavljaju vid diskriminacije. Takođe, ukoliko je za određeni posao potrebna fizička snaga, na primer rad u rudniku, poslodavac će zahtevati lekarsko uverenje kako bi bio siguran da kandidat može da podnese takve uslove, odnosno da mu zdravlje neće biti ugroženo, piše Nova.

Ukoliko poslodavac postavi neka od pitanja koja su zabranjena moraće da plati kaznu koja je propisana zakonom. Kazna za poslodavca kreće se od 600.000 do 1.500.000 dinara ukoliko se dokaže da su postavljena pitanja zabranjena zakonom.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ziđin

A na koju državu to se ovo odnosi?

special image