• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CARINICI STROGO KONTROLIŠU! ŠTA SMETE DA PRENESETE PREKO GRANICE? Ovo nikako ne treba da imate - Kazne i do 12.500 evra

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Oni koji pokušaju da prenesu nedozvoljene stvari preko granice mogu da plate kaznu i do 12.500 evra.

 Šta sme da se prenese preko granice sa Hrvatskom Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ulaskom u šengenski prostor Hrvatska je podigla rampe na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, dok su na ostalim graničnim prelazima kontrole pojačane. Jedna od češćih tema među građanima jeste šta sve smeju da unesu u Hrvatsku iz zemlje koje nisu članice Šengena.

U Hrvatsku, iz zemalja koje nisu članice EU i Šengena, te zemalja trećeg sveta ne smeju da se unosi meso ni mlečni proizvodi. Međutim, sme da se unese ograničena količina voća, povrća i jaja, proizvodi od jaja i med. Preko granice mogu da se prenesu "drugi proizvodi životinjskog porekla", kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji bataci, do dva kilograma po osobi. Dopuštene su i ograničene količine ribe, te ribljih proizvoda.

Tako jedna osoba može uneti 20 kg "svežih proizvoda ribarstva bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva" ili jednu ribu po osobi. Dopušteno je najviše 2 kg mleka u prahu za bebe, hrane za bebe i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše 2 kg hrane za kućne ljubimce.

Osobe koje ponesu meso ili mlečne proizvode, a koje nisu prijavili, mogu da budu kažnjeni ili čak i krivično gonjeni. Proizvodi će biti zaplenjeni i uništeni. Preko granice po putniku mogu da se prenesu 4 l vina i 16 l piva te sveukupno jedna od ovih kategorija: jedna litra jakog pića s više od 22% vol. alkohola (npr. vodka ili džin) ili jedna litra etilnog alkohola s 80% vol. alkohola ili 2 l "pojačanog" vina (npr. šeri ili porto) ili penušavo vino.

Moguće je preneti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 g duvana. Mogu da se kombinuju duvanski proizvodi, ali ne sme da se premaši ukupna dopuštena količina. Može da se prenese druga vredna roba poput parfema, ali u maksimalnoj vrednosti do 300 evra po putniku. 

Oni koji pokušaju da prenesu nedozvoljene stvari preko granice mogu da plate kaznu i do 12.500 evra. Visina kazne zavisi od toga šta je osoba pokušala da prokrijumčari. Za prekršaj neprijavljivanja robe ili neprijavljivanja sve robe ili nepodnošenja robe ili nepodnošenja sve robe propisana je novčana kazna za fizičku osobu od oko 260 do oko 650 evra.

Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje EU-a na skriven način te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili deo robe, ako je reč o robi komercijalne prirode ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu, propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 390 evra do 12.500 evra.

Poznati primeri kazne iznosili su oko 664 evra za pokušaj unošenja dve vreće, odnosno oko 15 kg kupusa, oko 455 evra za tri bundeve, oko 521 evra za tri akumulatora te čak oko 2.865 evra za 6 kg svežeg i 5 kg suvog mesa.

(MONDO/Večernji.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mm

Meni su na izlazak iz Hrvatske u Srbiju pre tri godine (prelaz Batrovci) carinici trazili da im dam 20 eura.

VladaLeskovac

Haha lepo me nasmejase,a sto primaju po 20€ po coveku nema veze. Svaki carinarnik u smeni bude dobar po 200,300 evra. Padaju samo oni pametni koji nece da plate ili zrtveni kuriri.

special image