• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA OVIM DUKATOM VLADA POMAMA U SRBIJI! Gemolog Pejić za MONDO: Na tržištu cena ide i do 109 HILJADA!

Autor Marija Ivetić

Prodavcima investicionog zlata posao cveta, a za zlatne dukate se trenutno "otima" dobar deo Srbije. koji želi da sačuva novac od inflacije.

 Dukat Franc Jozef Izvor: Mondo

Sve veći broj štediša traži sigurnost u alternativnim oblicima štednje koji su otporni na inflaciju, a istovremeno nude i mogućnost zarade. Najpopularniji takav oblik je investiciono zlato u obliku zlatnih poluga ili zlatnika koje je, za razliku od običnog zlata u obliku nakita na koje se pri kupovini plaća PDV, u celoj EU oslobođeno svih poreza.

“Kako raste inflacija, tako i naši građani u sve većem broju kupuju investiciono zlato. To je ujedno jedini način da sačuvate novac od inflacije i najbolji vid štednje jer jedino zlato ima realnu vrednost koja nikada ne pada“, kaže za MONDO gemolog Aleksandra Anja Pejić koja naglašava da se zlato pokazalo vekovima kao sredstvo koje čuva vrednost novca.

Takođe, mnogi smatraju da će u idućim godinama cena zlata rasti, pa ulaganjem žele ostvariti prihod veći nego što je moguće imati u investicionim fondovima.

Izvor: Shutterstock/Varga Jozsef Zoltan

Kada su kupci u pitanju, naša sagovornica kaže da za sada među njima još uvek nema onih iz Ukrajine i Rusije, već da su uglavnom u pitanju naši građani koji investicijom u zlato žele da životnu ušteđevinu zaštitite od inflacije.

Franc Jozef najtraženiji

Prema rečima gemologa, najviše je porasla tražnja za dukatima, od kojih su najtraženiji dukati Franca Jozefa koji se mogu kupiti već po ceni nešto višoj od 200 evra.

„U Srbiji imamo viševekovnu tradiciju poklanjaja dukata, od kojih su najpopularniji dukati Franca Jozefa. Takvi dukati su ubedljivo najtraženiji na našem tržištu, ali dosta su traženi i drugi kao što je bečki filharmoniker ili kineska panda“, navodi Pejić.

Kako objašnjava, dukat Franca Jozefa spada u investiciono zlato, a da bi zlatnik bio smatran investicionim, mora biti čistoće zlata minimalno 90 odsto i u nazivu imati nominalnu vrednost u bilo kojoj valuti.

„Kada je Franc Jozef u pitanju, u ponudi imate mali ili jednostruki dukat, kao i četvorostruki, odnosno veliki koji se sastoji od četiri mala. Njihova cena varira, ali mali težine od 3,5 grama kreće se oko 29.000 dinara pa najviše, dok najveći koštaju oko 109.000 dinara“, navela je naša sagovornica.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Firga

Imam. Dao mi je kum kad se rodih. Predadoh ga svom sinu.

B

Zasto se kroz vreme govorilo da je zlato prokleto. To je bilo zato sto vecina zlata je izradjena sa odredjenim procentom žive h sebi, danas se izradjuje ima bez 0.0 %. I takvo zlato kada se zakopavalo ili krilo po pecinama gde vec, od silnog stajanja ziva hemijski reaguje i stvori dimetil živu na povrsini jedan od najopasnijih otrova prolazi kroz gumene rukavice. I sad itkrije neko to zlato pokupi ga rukama i onda umre u nekom tremutku i onda ostala prica za neko zlato da je prokleto.

sasa

@B potpuno netacno - nije zlato izradjivano sa % hg vec je zlato veoma reaktivno sa zivom i unistava zlato. Amalgam koji se stvori tom reakcijom je jako malo toksican za ljude (osim ako ne jedes).

special image