• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kragujevačkom prevozniku plene buseve

"Autosaobraćaju" oduzeto pet autobusa zbog neizmirivanja rata za lizing, a pred plenidbom je još petnaest.

"Oduzimanje pet novih autobusa nije ugrozilo javni gradski prevoz u Kragujevcu, jer je 'Autosaobraćaj' angažovao toliko svojih starijih vozila, ali bi uzimanje još 15 autobusa dovelo do kolapsa", rekao je član gradskog veća za komunalnu privredu Zoran Jovanović.

Prema njegovim rečima, zbog toga je lokalna uprava počela da priprema dokumentaciju za raspisivanje javnog poziva za gradskog prevoznika, a postupak izbora trebalo bi da traje dva meseca.

Jovanović je ocenio da je situacija u "Autosaobraćaju" vrlo teška, zbog ogromnih dugovanja prema dobavljačima, državi i radnicima.

Prošle sedmice je skupština acionara odlučila da prihvati inicijativu gradskog veća o konverziji duga preduzeća u akcije grada Kragujevca.

"Time bi država i grad stekli većinsko vlasništvo kapitala u 'Autosaobraćaju', a to je način da se popravi stanje u preduzeću i ostvare neka prava, kao što su otpis duga za porez ili doprinose kao i socijalni program", naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u takvoj strukturi vlasništva, sa većinskim državnim paketom akcija, veća je i mogućnost za nalaženje strateškog partnera.

Međutim, dodao je Jovanović, konverzija nije proces koji se završava tako brzo, što ne ide u prilog "Autosaobraćaju".

"Dug 'Autosaobraćaja' je ogroman i prevazilazi ukupan kapital preduzeća tako da ova firma bez prodaje nekretnina ne može značajnije da popravi svoju finansijsku situaciju", ocenio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, veći broj objekata preduzeća, među kojima su i autobuske stanice u Lapovu, Batočini i Topoli, pod hipotekom su.

U "Autosaobraćaju" trenutno 40 odsto akcija pripada državi, mali akcionari imaju 49 odsto, a privatna firma "NPKO" iz Beograda je na berzi kupila 11 odsto akcija.

U "Autosaobraćaju" je zaposleno oko 750 radnika i procenjuje se da je od 250 do 300 "prekobrojnih". Ta kompanija na području Kragujevca "pokriva" oko 65 odsto ukupnog broja linija u javnom saobraćaju, sa
31 autobusom.

Na ostalim linijama saobraća privatna firma "Vulović transport" sa 20 autobusa.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image