• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PODSTANARI U BEOGRADU KONAČNO MOGU MALO DA ODAHNU! Cene kirija padaju, ali jedna stvar je loša - Ovo ni Rusi ne žele

Autor Ivana Vlajković

Cene kirija u Beogradu padaju već mesec dana.

 Pada cena izdavanja stanova u Beogradu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Tokom prošle godine u Srbiji su cene izdavanja stanova dostizale nerealne iznose nakon nekoliko talasa dolaska ruskih državljana u našu zemlju. U toku najvećeg pika cena bilo je moguće da se izda stan od 80 kvadrata na Altini u Beogradu za čak 1.500 evra. 

Stručnjaci tvrde da ovo više neće biti moguće budući da su cene već počele da padaju.Stanovi od 50 kvadrata sad mogu da se nađu po mesečnoj ceni od 300 do 500 evra. Uroš Jovanović iz agencije za nekretnine navodi da cene kirija padaju već mesec dana i napominje da uzrok tome nije smanjena tražnja već to što je iznos bio "prenaduvan". 

"Korekcija tržišta nadole je već počela. Ranije smo imali situaciju da se stan od 80 kvadrata na Altini izda za 1.500 evra, to je bilo tad i nikad više. Još jedan primer je taj da su stanovi u centru od 30 kvadrata bili izdavani za 1.000 evra, sada se izdaju za, recimo, 600. Ovo, međutim, ne znači da su kirije pale za 40 odsto, jer zavisi od slučaja do slučaja. Ipak, rekao bih da su cene u odnosu na onaj pik u oktobru kada je bio veliki priliv Rusa pale za enkih 15 do 20 odsto“, objašnjava Jovanović.

Prema mišljenju sagovornika, cene stanova se neće vratiti na one od pre marta prošle godine. Međutim, kako tvrdi, skupe stanove više neće ni Rusi, jer su i oni sad upoznati sa stanjem na tržištu i traže jeftinije nekretnine. Dodaje i da se sve više njih sad javljaju kao kupci a ne zakupci.

Jovanović navodi da se u narednom periodu, pored pada cena kirija, može očekivati i blagi pad cena u kupoprodaji stanova, za oko 10 odsto. Agentica za nekretnine Katarina Lazarević takođe navodi da su cene već sada niže, a da je ponuda stanova dobra.

"Nije se sasvim vratilo na neki pređašnji nivo, ali stanovi za najam jesu pojeftinili. Periferija se skoro potpuno vratila u normalu jer niko nije lud da daje ogroman novac za stan na periferiji", navodi Lazarević. Prema njenim rečima, sada je prosečna cena stanova površine od 30 do 50 kvadrata, koji su i najtraženiji, od 300 do 500 evra.

Stručnjak za nekretnine Nikola Đogatović za Nova.rs ipak navodi da je nemoguće sada davati neke precizne prognoze i da treba sačekati šta će se dešavati u narednih nekoliko meseci, budući da je ranije, po pravilu, tržište izdavanja stanova pik doživljavalo u aprilu, maju, junu.

"Još jedan problem je to što se kod nas poskupljenje dešava brzo, a pojeftinjenje i ne baš. Videćemo šta će se dešavati", dodao je on, zaključivši da dobra nekretnina uvek nađe zakupca.

(MONDO/Nova.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realan

Kada svi budu spustili cene.. U prodavnici, na pijaci, na pumpi - pašće i cene stanova

lll

@Realan Nemaš pojma. 2008 je bio veliki skok cena stanova a nije bilo inflacije.2013 se desio veliki pad cena nekretnina a opet nije bilo inflacije. Cene nekretnina nikad ne zavise od cena drugih proizvoda.

Djo

Kao što je pri promeni valute 1999, veštačka tvorevina bankarsko finansijska prevara evro namerno ojačan da dve marke idu na jedan evro, i odjednom ono što je bilo 100 maraka, stan garsonjera, sad je 100 eura umesto da bude 50 eura, i tako su duplirane cene stanova i svega, ljudima je na taj način izvlačen višak, to ni carevi nisu radili jer bi odma bili skraćeni za glavu finansijske smrde ni dlaka sa glave, sramota slobodnog čoveka kojeg nema jer već tad je bilo jasno da su samo eksplotaciono roblje, pa čak i dame noći su bile nemilosrdne što je bilo 100 Orlića sad je sto evrića i pošto je nekoliko godina bio tranzicioni period, ali zato ako je plata bila 150 maraka, nju nisu stavili u 150 eura nego po kursu 75 eura i tako su dobra usluge udvostručene cifre a radničke nadnice plate oborene i limenke su mrtve ladne to prihvatile, a za tako nešto carstvo bi palo, ali u carstvu je to bilo nemoguće se desiti, i danas tri decenije kasnije odnos marke i evra je isti, i tako je nemačka napunila bisage jer svi znamo da je euro njihov , kako bi voleo da im Rusi i ameri isporuče svilen gajtan i da ih nema, tako isto i danas stanovi su duplirani troduplirani i tako će ostati, no za koju godinu to više neće ni biti važno, jer gradovi će biti prazni.....

special image