• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE O SUBVENCIJAMA ZA KUPOVINU PRVE NEKRETNINE: Ako kupujete stan u izgradnji ovo morate znati, došlo do promene

Autor Ivana Lazić

Usvojena je nova uredba o dodeli subvencija majkama za kupovinu prve nekretnine.

 Subvencije za majke za kupovinu stana  Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Vlada Srbije je prošle nedelje usvojila novu uredbu o dodeli subvencija majkama za kupovinu prve nekretnine, kojom će ovaj proces biti znatno olakšan i ubrzan. Jelena Lalatović, sekretar Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, rekla je da su novom uredbom predviđeni rokovi za odlučivanje koji prethodnom uredbom nisu bili jasno definisani, ali ne samo to.

Jelena Lalatović, sekretar Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, rekla je, gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, da su novom uredbom koja je usvojena prošle nedelje predviđeni rokovi za odlučivanje koji prethodnom uredbom nisu bili jasno definisani.

Majke podnose zahtev jedinicama lokalne samouprave i sada je izvesnije da će, najkasnije u roku od 30 dana, zahtev sa dokumentacijom biti dostavljen komisiji koja je nadležna za odlučivanje o zahtevu, objasnila je Lalatovićeva i dodala:

"Komisija je vezana rokom od 30 dana da donese odluku o priznanju ili nepriznanju prava – sada je to preciznije regulisano." Prema njenim rečima, izvesniji je momenat kada će majke dobiti odgovor.

Primedbe majki

Primedbe koje su imale majke kada je počela da se primenjuje Uredba bile su da im je tražen predugovor, a ne ugovor, da su rešenja sporo stizala, da su na isplatu novca čekale još po dva meseca.

"Prethodna uredba je predviđala da se odlučuje o zahtevu uz koji se dostavlja predugovor o kupoprodaji nepokretnosti, a to je značilo da su one kaparisale, odnosno pronašle stan, ali da nisu završile pravni posao, da nije bilo preneto pravo svojine i da nisu postale vlasnice stanova", ukazala je Lalatovićeva.

Glavni problem se javio iz tog razloga što majke u momentu kada su aplicirale, nisu imale u posedu stan, nisu vlasnice stana, a u momentu kada je dostavljen zahtev komisiji, komisija kada je radila proveru u okviru Republičkog geodetskog zavoda – one su postale vlasnice stana i nisu ispunjavale jedan od osnovnih uslova a to je da ne poseduju nepokretnost na svoje ime, objasnila je Lalatovićeva.

Završen proces, odbijen zahtev

Prema njenim rečima, majke čiji je zahtev odbijen imaju pravo da u roku od 30 dana, od dana stupanja na snagu ove uredbe, ponovo podnesu zahtev i komisija će doneti odluku.

Kupovina stana u izgradnji

Prethodna uredba je predviđala da prodavac mora biti upisani vlasnik nepokretnosti, u katastru nepokretnosti mora da ima pravo svojine, kao i da sama nepokretnost ne bude opterećena teretima, podvukla je Lalatovićeva.

Sada je, dalje navodi, predviđeno da je za stanove u izgradnji dovoljno da podnosilac zahteva dostavi dokaz da je prodavac predbeležio pravo svojine u katastru nepokretnosti, što znači da stanovi u izgradnji mogu da se prodaju i bez dobijanja upotrebne dozvole, rekla je ona.

Kupovina stana na kredit

Lalatovićeva ističe da je kupovina stana na kredit bila moguća i prethodnom uredbom.

Neophodno je da se u ugovoru o kupoprodaji jasno definiše iznos sredstava koji se finansira iz kredita, iznos sredstava koji se finansira iz subvencije države da ne bi dolazilo do toga da stambeni kredit pokrije celokupnu kupoprodajnu cenu, jer je ideja uredbe učešće u kupovini, da država pomogne majkama, objasnila je ona.

Potrebna dokumentacija

Lalatovićeva kaže da je nova uredba nabrojala koji su dokazi neophodni da bi se moglo odlučiti o zahtevu, jer je nepotpuna dokumentacija prolongirala odlučivanje.

Nova uredba je taksativno nabrojala sve dokaze koji su neophodni da se dostave. Prvi uslov je da je majka dobila dete nakon 1. januara 2022. godine, da prvi put stiče u svojinu stan ili kuću, da nije imala vlasništvo nad stanom ili kućom na teritoriji Srbije, da njen bračni ili vanbračni partner ne poseduje stan ili kuću, ne poseduje na osnovu zajedničke imovine, imovine koja je stečena tokom trajanja braka, da prodavac bude upisani vlasnik nepokretnosti.

Takođe je važno da sama nepokretnost nije opterećena teretima, subvencijom se dodeljuju sredstva za izgradnju kuće – da je u tom momentu bitno da je zemljište na kome je predviđena gradnja uknjiženo na podnosioca zahteva.

Mogu da konkurišu majke koje su vlasnice zemljišta, ali ne mogu majke koje poseduju stan ili kuću, napomenula je Lalatovićeva.

Od čega zavisi iznos subvencije

Lalatovićeva ukazuje na to da je maksimalni iznos subvencije 20.000 evra i određuje se prema vrednosti nepokretnosti koja se stiče.

Vrednost nepokretnosti se određuje prema kupoprodajnoj ceni koja je u ugovoru ili predugovoru, a iznos subvencije je 20 odsto od kupoprodajne cene.

U situaciji kada se daju sredstva za izgradnju kuće ili stana, tada se procenjuje prema vrednosti radova, a vrednost radova je iskazana prema predračunu.

Novac se dobija pre isplate celokupne kupoprodajne cene, neophodno je da majka prilikom kupovine ne isplati celokupnu cenu nego kupoprodajnu cenu u onom delu koji finansira iz sopstvenih sredstava, a da država učestvuje u ostatku kupoprodajne cene, kaže ona.

Kada se prizna pravo, majka dostavlja rešenje o priznanju prava javnom beležniku.

Interesovanje za subvencije

Lalatovićeva kaže da je od početka primene prethodne uredbe stiglo 415 zahteva, odobreno je 112 zahteva i država je za tu namenu odvojila 1.250.000 evra.

Pozvala je majke koje ispunjavaju uslove da podnesu zahtev i da se raspitaju o svim uslovima.

(Mondo/RTS)

Pročitajte i ovo:

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mile

Stan da kupi neko ko zivi sam, radi kod privatnika i ima platu 40.000? Da li se ovo neko sali? Prvo uredite zakone da ovakve stvari i ovako jadne plate ne mogu postojati pa cak ni na probnom radu, pa se tek onda moze razmisljati o kupovini prvog stana.

Ja

Diskriminacija,sta sa majkama koje su dobile decu pre 2022,stvarno mi nije jasno sto su ovo uradili!!!jel si one i njihova deca manje vredna????

special image