• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZBOG RUSA SE OVA STVAR U SRBIJI NEĆE VRATITI NA STARO! Mnogi na njima zarađivali, drugi sastavljali "kraj sa krajem"

Autor Ivana Vlajković

Cene izdavanja stanova počele su da padaju ali neće se vratiti na iznos pre dolaska Rusa i Ukrajinaca.

 Padaju cene izdavanja stanova u Beogradu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nakon dolaska Rusa i Ukrajinaca u Srbiju, cene izdavanja stanova, naročito u Beogradu drastično su skočile jer je većina stanovaca procenila da može duplo da zaradi na mesečnom nivou ukoliko nekretnine izdaju strancima. Na sreću, cene su počele da padaju. 

Kako stručnjaci kažu, iako su cene počele da padaju one najverovatnije neće doći na onaj nivo na kom su bili pre dolaska Rusa. "Jako je velika ponuda, a malo interesovanja. Mi dobijamo na dnevnom nivou više stanova u ponudi, a pojavi se jedan koji je zainteresovan. Mislim da će cene još da padaju, ali neće biti onako kako je bilo pre Rusa. Stanodavci sami koriguju cene, jer shvataju da ne mogu da dobiju ono što su mislili da mogu da dobiju. Na primer, imamo dva stana na Vračaru u Smiljanićevoj i Mačvanskoj ulici. Prvi je 60 kvadrata i vlasnik traži 500 evra, ali sada razmišlja da spusti na 420. Ranije se takav stan izdavao za oko 800 evra. Drugi je stan oko 70 kvadrata i trenutna njegova cena je 700 evra. Ni mali stanovi više ne mogu da guraju cenu do 500 evra, već idu na 300 ili 400 evra", rekla je agentica za nekretnine Katarina Lazarević. 

I drugi agenti za nekretnine potvrđuju da su cene izdavanja stanova u Beogradu počele da padaju i da se sada prosečna cena stanova, površine od 30 do 50 kvadrata, kreće od 300 do 500 evra. Ukazali su i na to koji su faktori uticali na pad cena. Tržište je u decembru dostiglo svoj pik pa je pad očekivan, a cene su zbog naleta Rusa i Ukrajinaca tokom protekle godine postele nerealne, dok sada ni oni više ne žele da plaćaju stanove "papreno". Takođe je i ponuda sada znatno veća od potražnje - obično se na dnevnom nivou na nekoliko stanova javi jedan zainteresovan klijent. Ipak, ističu, da je zbog inflacije i aktuenih poskupljenjagotovo nemoguće da se cene vrate na onaj nivo od pre godinu dana.

Agentkinja Katarina Lazarević navodi da su mnogi Rusi i otišli iz Srbije. "Mnogi Rusi su otišli poslednjih meseci iz skupih stanova ili su tražili korigovanje cene. Novog priliva stranaca na takav način kod nas više nema. Tržište nekretnina se utišalo. Kod zakupa više klijenti neće da plate cene koje su navedene. Ostali su naši ljudi. Mnogi su kupili stanove na kredit kako bi ih izdavali i nemaju mnogo izbora. Moramo da se prilagodimao okolnostima u kojima živimo", rekla je ona.

(MONDO/Euronews)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Srpski Evro ko Rusija...

ProlazNIK

Hoće, pašće cene izdavanja zajedno sa ukupnim padom nekretnina 30-40% u narednih godinu dana. Ponoviće se 2008. samo u još jačem izdanju. S druge strane s obzirom da živim na relaciji Hamburg Beograd, ne mogu da shvatim kako se u Beogradu može nazvati život, onaj opšti haos počev od saobraćaja pa dalje. Novi Sad će ostati interesantan, kao i kupovina zemljišta van grada.

special image