• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PADAJU CENE KIRIJA U BEOGRADU - STANOVI ZA MANJE OD 300€?! Ovo su delovi grada gde možete da iznajmite dom po toj ceni!

Autor Jana Desovski

Sada u Beogradu mogu da se nađu stanovi za iznajmljivanje i po manjim i pristojnijim cenama nego što je to bilo pre par meseci.

 Pad cena kirija u Beogradu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Shutterstock

Pad cena nekretnina vidljiv je u sve više zemalja. Domaći stručnjaci imaju dobre vesti. Delimično. Od početka ukrajinske krize tržište nekretnina je doživelo pravi bum. U Srbiji su, sa dolaskom ruskih i nešto manje ukrajinskih državljana masovno porasle cene kirija. 

U Beogradu je za 300 evra nekada mogao da se nađe prilično pristojan, čak luksuzan stan, i to u užem centru grada. Poslednjih godinu dana to je nezamislivo! Da li su u prestonici počele da padaju cene nekretnina, kakav stan trenutno može da se nađe za 300, 400 evra, koje kvadrature i na kojim lokacijama? I ima li nešto i za ispod 200 evra? Evo šta kažu u agencijama, ali i kakva je ponuda na oglasima. "Cene jesu počele da opadaju, ali ništa osetno", kažu u jednoj beogradskoj agenciji za promet nekretnina.

Prema rečima ovog agenta za nekretnine, cene zakupa jeftinih stanova dugoročno su podignute. "Na primer, stanovi koji su bili 200, 250 evra, praktično više ne postoje! A, oni koji su bili 300, 350 evra su sada stanovi koji se praktično iznajmljuju po ceni za 500 do 600 evra. Stanovi koji sada vrede 400, 450 evra su oni koji su se ranije izdavali za dosta manje novca. Postoji problem sa izdavanjem skupih stanova generalno, jer plate nisu porasle, a Rusi ne dolaze više u tom broju. Dakle, 300 evra je "minimum minimuma" koliko je potrebno izdvojiti za manji, pristojan stan i to uglavnom na periferiji grada", kaže agent za nekretnine. 

Stanovi ispod 300 evra

Oglasi za izdavanje stanova su takvi da je sada nešto veća ponuda stanova za čak i manje od 300 evra, što do skoro nije bio slučaj. Oni se uglavnom nalaze u Kaluđerici, Žarkovu, Krnjači, Kneževcu, Borči, Ovči, Železniku, na Altini... Na oglasima se nalazi i jedan stan od 25 kvadrata za iznajmljivanje, u Mirijevu za 280 evra, ali i jedan kod Autokomande, namešten, od 35 kvadrata za 290 evra.

Za manje od 300 evra računajte uglavnom na dalju periferiju Beograda i garsonjere ili jednosobne stanove do najviše 30, 35 metara kvadratnih. Iznenađenje je i garsonjera od 27 kvadrata na Karaburmi u blizni OFK stadiona, skromna, ali i cena joj je takva - 150 evra, kao i jedan od 35 kvadrata na Senjaku za 250 evra. Za 280 evra oglašava se i nameštan stan i na Banjici i to od čak 45 kvadrata. Dakle, ima, samo morate da budete uporni, svakodnevno da pratite oglase i bukvalno čim se pojave, zovete vlasnika, ukoliko ga je on lično i oglasio ili agenciju.

Šta se nudi od 300 do 400 evra

Za nešto malo veće, lepše opremljeno i koliko-toliko bliže, moraćete da izvodjite više novca, barem između 300 i 400 evra. U centralnim zonama u ovom cenovnom rangu, mogu se naći garsonjere, do najviše 30 metara kvadratnih, a kada je reč o većim stanovima, njih ima na periferiji grada i to vrlo često u varijanti "stan u kući".

U rasponu od 300 do 400 evra, standardno su povoljni stanovi na levoj obali Dunava. Tako, na primer, stan od 45 metara kvadratnih, izdaje se u Borči za 300 evra.Borča, Ovča i Krnjača su bili i ostali koliko-toliko pristupačni u odnosu na ostale delove grada, pa se tu u proseku mogu naći stanovi veći od 40 kvadrata za oko 300, 350 evra.

Za 350 evra, može se naći i stan na Zvezdari, u Mirijevu od 45 metara kvadratnih. U opisu baš tog oglasa, koji se izdaje na Zvezdari, navodi se da je reč o nameštenom stanu, koji poseduje i parking mesto. Kada se ovoj ceni kirije doda i visina računa od 50 evra, zaključak je da se na Zvezdari u malo komfornijem stanu može živeti za 400 evra mesečno.

U ovom opsegu cena ima različitih struktura stanova, a od lokacija se izdvajaju: Karaburma, Mirijevo, Žarkovo, Ledine, Medaković, Braće Jerković, Kneževac, Jajnci. Neki stanodavci odlučuju da u cenu kirije, uračunaju i sve ostale troškove. Jednoiposoban stan, od 40 kvadrata, u blizini Darvinove pošte, na opštini Voždovac, izdaje se za 380 evra koliko je potrebno izdvojiti i za kiriju i za račune ukupno. Mnogim podstanarima, troškovi uračunati u cenu kirije predstavljaju pravo olakšanje, s obzirom na to da i računi neretko mogu biti u visini kirije. Znaju to vrlo dobro svi koji iznajmljuju stanove.

U ponudi za 400 evra, postoje i takozvani "luks" stanovi. Jedan takav, ali od samo 27 kvadrata, izdaje se na Zvezdari. Vlasnik u opisu navodi, da je stan kompletno namešten, odlično opremljen a pritom se nalazi na Bulevaru kralja Aleksandra, praktično u centru, što i utiče na tako visoku cenu, pored toga što je u kategoriji "lux" stanova.

88 kvadrata za 300 evra

U moru prilično skupih stanova, među oglasima se nalazi jedan iznenađujući. Jeste da je stan u kući u pitanju, i to na putu za Ovču, što je dalja periferija, ali 88 kvadrata je i više nego odlična ponuda, pogotovo za one kojima je komfor presudan i to za 300 evra.

Dakle, u Beogradu za od 300 do 400 evra možete da živite u fino opremljenoj ili za ovu višu sumu i "lux" garsonjeri bliže centru ili u prilično komfornom stanu, ali u dalekoj periferiji. Na sam centar grada, Stari grad ili Vračar, za ove pare ne računajte, tu i dalje nema ništa ispod 600 evra za malene stanove, a one za veće treba vam barem 800, pa i preko 1.000 evra. Doduše, postoji i nekoliko stanova u centru grada - Vračar, Slavija, Vukov spomenik za između 300 i 400 evra mesečno, ali tu su minimalni stanovi oko 20-25 kvadrata, staromodno i oskudno opremljeni.

Dolazak Rusa poremetio cene

Prethodnu godinu obeležio je vrtoglav rast cena na tržištu izdavanja nekretnina. "Dolazak Rusa je promenio situaciju na tržištu, na taj način što je izvršen snažan uticaj na rast cena i sa takvom potražnjom doprineli su nestašici stanova za izdavanje", kaže za "Blic" Jelena Davidović, šef prodaje na sajtu Nekretnine.rs.

Kako kaže, situacija je u drugoj polovini godine postala je ozbiljna, jer je izazvala krizu stanovanja za domaće stanovništvo koje se suočilo sa problemom da sebi ne može da priušti nekretnine po novim cenama na tržištu koje su diktirali Rusi tako i građani koji su bili na strani zakupodavaca.

Stangacija od kraja prošle godine, pa sada i konačno pad

"Međutim, na samom kraju prethodne godine, tržište ulazi u mirniju fazu, beležimo smirenje u smislu manje potražnje od strane Rusa, što je zaustavilo dalji rast cena", objašnjava Jelena Davidović. Pa tako od početka godine, prema oglašenoj ponudi u kategoriji Izdavanje na portalu Nekretnine.rs, beleži se pad cena na svim lokacijama osim u centru prestonice gde je cena zakupa u januaru i februaru iznosila 17e/m2 i tako ostala na istom nivou kao u decembru 2022. godine. Ipak, prema izveštaju o kretanju cena za mart beležimo pad i na ovoj lokaciji za 3,53 odsto sa prosečnom cenom od 16,4 e/m2.

Prosečna cena zakupa po metru kvadratnom na ostalim lokacija u martu iznosi:

Novi Beograd 14,3 evra po metru kvadratnom

Mirijevo 8,8 evra po metru kvadratnom

Voždovac 11,7 evra po metru kvadratnom

Vračar 15,2 evra po metru kvadratnom

Po ceni mesečnog zakupa od 300 do 400 evra mogu se naći stanovi u mnogim delovima grada osim u centralnim najatraktivnijim lokacijama:

  • Zvezdara Kluz - 30 metara kvadratnih - 350 evra
  • Čukarička padina - 30metara kvadratnih - 320 evra
  • Zemun - 42 metara kvadratnih - 400 evra
  • Cerak vinogradi - 44 metara kvadratnih - 400 evra
  • Šumice - 44 metara kvadratnih - 350 evra
  • Karaburma - 39 metara kvadratnih - 400 evra
  • Žarkovo, Vero - 38 metara kvadratnih - 300 evra
  • Konjarnik - 40 metara kvadratnih - 390 evra
  • Banovo brdo - 50 metara kvadratnih - 400 evra
  • Vidikovac - 42 metara kvadratnih - 350 evra
  • Zemun Kalvarija - 48 metara kvadratnih - 350 evra
  • Mirijevo"I" - 45 metara kvadratnih - 350 evra
  • Ledine - 40 metara kvadratnih - 400 evra
  • Vukov spomenik - 29 metara kvadratnih - 400 evra
  • Kneza Miloša - 22 metara kvadratnih - 400 evra
  • Zeleni venac, podrumski stan - 27 metara kvadratnih - 350 evra

(MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stefan

Sa obzirom da je minimalna plata 330 eur, garsonjera ne bi smela biti vise od 150 eur u sred centra grada. A nikako vise od 100 eur u drugim delovima grada. Inace kako da osoba sa tim primanjima prezivi mesec?

Realni clan propalog drustva 💯

Ma loze vas bre kakvo pojeftinjenje nemojte da dolazite jos javicemo vam kad da se pakujete , ostanite u vasim lepim seocim apunim priprode i sveze hrane sta cete ovde kod u Beogradu , kod nas Beogradjana kad smo nikakvi fuj, ovako lepo uzivate i svoj n svome ste.......

special image