• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavljamo da ulažemo u budućnost poljoprivrede

Izvor Promo

Intervju - Dušan Radičević, generalni direktor kompanije Al Dahra Srbija.

 Nastavljamo da ulažemo u budućnost poljoprivrede Izvor: Promo

Prošlo je četiri godine od kako je Al Dahra kupila imovinu nekadašnjeg Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) i započela kapitalne investicije u cilju revitalizacije nekadašnjeg poljoprivrednog giganta. Investicije su do sada premašile 85 miliona evra, što je skoro tri puta više od onoga što je bilo predviđeno ugovornom obavezom prema državi. Al Dahra Srbija je danas jedna od najvećih i najuspešnijih poljoprivrednih kompanija u zemlji i regionu, a nedavno je, nakon višegodišnjih ulaganja, ušla u zonu profita. Tim povodom, razgovarali smo sa Dušanom Radičevićem, generalnim direktorom kompanije Al Dahra Srbija:

Al Dahra Srbija je ušla u zonu profita u prethodnoj godini koja je bila veoma izazovna za agro-industriju. U čemu je tajna vašeg uspeha?

Od početka poslovanja u Srbiji imali smo jasnu viziju i vrhunske profesionalce koji su to mogli da iznesu. Investirali smo planski i sistemski u nameri da proširimo i povećamo proizvodne kapacitete. Ovo su izvanredni rezultati, posebno ako uzmemo u obzir višedecenijsko negativno poslovanje bivšeg PKB-a, kao i činjenicu da nam je u ovim prvim godinama fokus bio na ulaganjima koje će obezbediti čvrste temelje za dalji razvoj. Pored toga, suočili smo se i sa brojnim eksternim izazovima koji su uzdrmali čitavu industriju u protekle četiri godine, poput globalne pandemije, ratova, nestašica osnovnih sirovina i nezapamćenih suša. Uprkos svemu, fokusirali smo se na investiranje u svim segmentima poslovanja, obnovu postojeće i izgradnju nove infrastrukture. Zajedničkim snagama smo uspeli u toj nameri, pa Al Dahra Srbija prvi put beleži pozitivne poslovne rezultate. Bili smo istrajni i složni, zbog čega je ovo zajednički uspeh svih zaposlenih, na koje sam izuzetno ponosan. Od 2018. do danas, povećali smo prosečnu zaradu za više od 50 odsto, a planirano je dodatno povećanje zarada od 15 odsto od aprila ove godine. Zahvaljujući uspešnom poslovanju prošle godine, po prvi put smo isplatili godišnji bonus u visini jedne mesečne plate. Uveren sam da je ovo tek početak poslovnih uspeha i da naše vreme tek dolazi.

Izvor: Promo

Kakvi su vam planovi do kraja godine?

Nastavljamo sa kapitalnim investicijama i razvojem proizvodnih procesa. Stigli su nam novi traktori, kombajni, prskalice i sejalice u vrednosti od preko 6 miliona evra, a samo ove godine smo izdvojili 8,3 miliona na mehanizaciju. Ova oprema će nam značajno uštedeti vreme i resurse, uz povećanje prinosa i smanjenje troškova, s obzirom na veću efikasnost datih mašina. Započeli smo uzgoj novih kultura na oko 500 hektara obradivih površina u cilju diverzifikacije proizvodnje i povećanja prihoda. Aktivno radimo na rekonstrukciji starih silosa, ukupnog kapaciteta od 55.000 tona, a planiramo i instalaciju solarnih panela tokom leta u cilju dodatne racionalizacije energetske potrošnje i korišćenja obnovljivih izvora energije. U julu započinjemo prve dve faze projekta drenaže, od ukupno šest, koji će značajno unaprediti efikasnost proizvodnje, odnosno omogućiti bolje prinose time sto će se smanjiti uticaj vremenskih neprilika. Uz ove i projekte koje nameravamo da sprovedemo u narednim mesecima, verujemo da ćemo dodatno podići standarde poslovanja u domaćoj i regionalnoj agro-industriji.

Koji svetski trendovi su, po vašem mišljenju, najvažniji za domaću poljoprivredu?

Na prvom mestu su svakako digitalizacija i automatizacija procesa. Korišćenje mašina u poljoprivredi je počelo početkom prošlog veka, ali uz veliku cenu po životnu sredinu. Zato nove tehnologije i digitalizacija imaju neverovatan potencijal - da povećaju produktivnost i omoguće dugoročnu održivost, bez ugrožavanja ekosistema. Moderna mehanizacija, odnosno dronovi, sateliti i pametne i autonomne mašine koje pružaju egzaktne informacije o različitim biohemijskim parametrima zemljišta, olakšavaju nam operacije koje sprovodimo na poljima. Glavni cilj nam je da dostignemo najviši stepen precizne poljoprivrede, povećamo kvantitet i kvalitet proizvodnje, uz optimalno korišćenje raspoloživih resursa, poput vode, đubriva ili pesticida, u zavisnosti od promenljivih potreba useva. Pored ulaganja u opremu i masine, moramo da vodimo računa, odnosno ne smemo zaboraviti novu generaciju mladih stručnjaka koji će biti okosnica našeg agrarnog sektora u budućnosti.

Na koji način će vaša kompanija podržati buduće agronome?

Uveliko sarađujemo sa poljoprivrednim fakultetima, a ove godine planiramo da tu saradnju dodatno proširimo. Naime, jedan broj studenata je već prošao prvi krug prakse u našoj firmi, a oni koji su iskazali najveće interesovanje, volju i želju za sticanjem novih znanja, dobiće priliku za plaćenu praksu. Al Dahra Srbija prednjači u digitalizaciji i primeni najsavremenijih rešenja u poljoprivrednim procesima, stoga će praksa i usavršavanje znanja u ovim oblastima biti od izuzetne važnosti budućim stručnjacima. Poljoprivreda je oduvek bila neodvojiva od razvojnog puta naše zemlje i verujem da će tako biti u budućnosti ukoliko budemo aktivno motivisali mlade ljude da se bave agronomijom.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image